Bacanje jelki u Beču

02. jan 2018 u 09:00

Posle božićnih i novogodišnjih praznika, jelke koje su krasile naše domove, moraju se baciti. Gde i kako to uraditi u Beču?

Nekada su se jelke posle Nove godine bacale u kante za smeće ili ostavljale negde na ulici. Međutim, poslednjih godina, kod Bečlija se stvorila veća svest da, posle upotrebe, jelke bacaju tamo gde im je i mesto – na namenskim otpadima za jelke.
Bačene jelke se prerađuju i koriste u elektranama za biomasu u kojima se pravi ekološka forma energije. Godišnje to iznosi i do 1,700 Mwh, što je dovoljno energije za 3.000 bečkih stanova za jedan mesec. Dakle, vaša prirodna novogodišnja jelka koja je u vreme praznika krasila vaš dom, ukoliko je bacite na pravo mesto može koristiti za proizvodnju upotrebljive energije.

Kako i gde odložiti jelku?

Grad Beč, odnosno nadležno magistratsko odelenje MA 48 kao i svake godine organizuje posebna mesta za otpremanje jelki, koja će biti na raspolaganju svim Bečlijama do 14. januara 2018. godine. Ove godine Beč je obezbedio više od 500 punktova za sakupljanje iskorišćenih jelki u celom gradu.
Važno je napomenuti da se jelke bacaju bez nakita, jer on može da dovede do tehničkih oštećenja mašina za obradu.

Posle 14. januara jelke se mogu baciti na javnim gradskim otpadima „Wiener Mistplätzen.“

Više informacije o mestima za otpremanje jelki možete dobiti na zvaničnom sajtu grada Beča.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava