Savez Srba u Austriji na prijemu u Parlamentu

12. dec 2014 u 18:32

Delegaciju Saveza Srba u Austriji, koju su sačinjavali predsednici svih pokrajinskih Zajednica predvođenu od strane predsednika Zorana Aleksića, 12. decembra 2014. u Saveznom parlamentu, primili su predsednica Parlamenta Doris Bures i predsednik kluba SPÖ-a i savezni poslanik, Andreas Schieder.

Jubilej 35. godina postojanja Saveza Srba u Austriji obeležen je svečanim prijemom u Saveznom parlamentu Austrije. Delegaciju Saveza Srba u Austriji primili su predsednica Parlamenta Doris Bures i predsednik kluba Socijaldemokratske partije Austrije(SPÖ) i savezni poslanik , Andreas Schieder.

Po rečima Buresove, svrha prijema, pored simbolike jubileja je i davanje signala javnosti i institucijama da je Savez priznat i prepoznat kao krovna organizacije srpskih udruženja širom Austrije kao i i da je važan partner za otvoren razgovor na temu srpske zajednice.
„ Doprinos srpske zajednice razvoju moderne austrijske države je posle 50 godina, od dolaska prvih radnika na privremeni rad do danas, itekako značajan i mi znamo to da cenimo“, naglasila je Buresova na početku razgovora.
“Posebno nam je drago da imamo mogućnost da upravo sa vama, koji predvodite i koordinišete pokrajinske krovne organizacije nekadašnjih radnika i radnica, a danas Austrijanaca srpskog porekla, popričamo na sve teme do kojih je vašoj zajednici stalo.“ – nastavila je Bures.

Predsedništvo Saveza se potrudilo da razgovor sa najvišim predstavnicima zakonodavne vlasti, skoristi i za razmenu informacija po pitanju tema koje već duži niz godina imaju konstantnu društveno-političku težinu u srpskoj zajednici u Austriji.
Predsednici pokrajinskih Zajednica srpskih klubova ponaosob su predstavljeni i svaki od njih je izneo svoje stavove. Delegaciju su sačinjavali predsednik Saveza Srba u Austriji Zoran Aleksić i predsednici pokrajinskih zajednica Boban Đurić (Forarlberg), Gostimir Marić (Tirol), Vladimir Spasojević (Gornja Austrija), Marko Orašanin (Štajerska), Ranka Savić-Čergić (Donja Austrija), Dragan Arsić (Salcburg) i Borislav Kapetanović (Beč).
Zoran Aleksić, predsednik Saveza se zahvalio na ukazanoj časti i izneo segmente kojima je potreban pomak u budućem periodu. Jedna od tema je bila i nastava BKS jezika u austrijskim školama, tačnije eventualna mogućnost samostalne nastave srpskog jezika.

Andreas Schieder, koji je ujedno i predsednik austrijsko-srpskog parlamentarnog kluba prijateljstva, pozitivno je ocenio teme i dosadašnje pomake.
„Činjenica da je moj prethodnik Johann „Džeki“ Majer, pokrenuo slične teme koje su i danas ovde iznete, dobar je pokazatelj. Neke od njih su prošle i parlamentarnu proceduru, kao na primer, da se ispita koliko nastavnika srpskog jezika ima u Austriji. U toku je i reforma školskog sistema u Austriji, a takođe i popis stanovništva do 2016. godine sa kojim možemo obuhvatiti više parametara nego do sada. Stoga, vaši stavovi su nam veoma važni “-rekao je Schieder.
Na kraju razgovora, predstavnici delegacije su uvaženim domaćinima zvanično uručili tekst Rezolucije, usvojene 07.06.2013. u Beču, kao i svečane plakete sa posvetom, koje govore o zahvalnosti Saveza i njegovih članova za doprinos države Austrije na putu integracije ljudima srpskog porekla i kvalitetnom odnosu sa maticom na nivou dveju država.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava