Pravoslavna nova godina: Ko je sve slavi po Julijanskom kalendaru?

Autor: Nova godina -
13. jan 2019 u 11:41

Mnogi pravoslavci dolazak Nove godine slave i po tradiciji, 13 dana posle njenog zvaničnog početka u svetu. Uzrok je u tome što se njihove crkve i dalje pridržavaju "starog", tzv. Julijanskog kalendara.

Pravoslavna (stara) ili srpska nova 2018. godina po Julijanskom kalendaru počinje u ponoć 13. januara. Za razliku od onih koji po Gregorijanskom kalendaru Novu godinu proslavljaju 1. januara, za stanovnike nekoliko zemalja (odnosno njihove crkve) ona, dakle, započinje 13 dana kasnije, kao što je to slučaj i s Badnjom večeri (6. januara umesto 24. decembra), Božićem (7. januara umesto 25. decembra) , Velikom Gospojinom (28. umesto 15. avgusta) i nekim drugim verskim praznicima. Uskrs i svi praznici povezani s datumom njegovog proslavljanja (kao Duhovi) slave se svake godine drugog datuma (a ponekad se poklapaju s katoličkim datumima). 

Gde se još tako računa vreme i slavi Nova Godina? 

Većina stanovnika zemalja čije se crkve drže starog kalendara novu godinu ipak dočekuje u isto vreme kada to čini ceo ostatak sveta.  Tradicija (uglavnom ponovnog) slavljenja nove godine po kalendaru Pravoslavne crkve zadržala se pored Srbije još i u  Rusiji, Armeniji, Ukrajini (Malanka), Moldaviji, Gruziji, Belorusiji, Kazahstanu, delovima Bosne i Hercegovine, Crnoj Gori i u Makedoniji. Zanimljivo je da tradicija obeležavanja julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj (Alter Silvester), kao i u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj.

Julijanski 1. januar (dakle 14.1.) u narodu je posvećen Svetom Vasiliju, a poznat je i kao Mali Božić i Srpska nova godina. Pravoslavci ovu drugu novu godinu dočekuju uglavnom u krugu porodice i prijatelja i  u skromnijoj atmosferi, ali ima dosta i onih koji je proslavljaju u restoranima, klubovima i kafićima. Za vas u Beču, koji ste raspoloženi za dobro slavlje i brzo se odlučujete pripremili smo predlog za tri odlična dočeka. 

Da li ste znali?

Julijanski kalendar je uveo rimski imperator Julije Cezar 45. godine pre nove ere i koristio se u celoj Evropi do 16. veka, kada je počeo postepeni prelazak pojednih država na gregorijanski kalendar. Na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine Hrišćanska crkva je prihvatila julijanski kalendar kao zvaničan. Tvorac kalendara je grčki astronom Sosigen, na inicijativu Julija Cezara, po kojem kalendar i nosi ime.

Pročtajte još i ovo: Pravoslavni Božić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava