Austrija: Počinje produženi praznični vikend i mini-raspust

18. maja 2018 u 00:03

Povodom praznika „Pfingsten“ u Austriji se očekuje veća saobraćajna gužva, stoga je povećana i kontrola na putevima. Tokom vikenda očekuje se lepo vreme što će izmamiti veliki broj Bečlija u prirodu.

Hrišćanski praznik „Pfingsten“, u prevodu Duhovi, (u pravoslavnoj veri i Petdesetica – Sveta Trojica) slavi silazak Svetog duha na Apostole i to 50 dana posle Isusovog vaskrsnuća. Hrišćani ovaj praznik slave i kao dan rođenja crkve. Ovogodišnji Duhovi ne padaju u iste dane i kod katolika i kod pravoslavaca, jer su i Uskrs/Vaskrs ove godine proslavili odvojeno, sa nedelju dana razlike.

Povodom ovog praznika u Austriji i većem delu Evrope školska deca imaju raspust počevši od 18. do 22. maja. Veliki broj porodica odlučiće se na kraće putovanje zbog čega se očekuju malo veće gužve na putevima u Austriji. Samim tim i policijska kontrola biće pojačana.

Stručnjaci za saobraćaj iz ARBO su već predvideli tri kritična talasa povećane gužve na putevima. Prvi se očekuje već  u petak popodne, i vozači trebaju biti spremni na veće gužve na izlasku iz  Beča (Sudosttangente), iz Graza (Sudautobahn i Pihnautobahn) i iz Linza (Vestautobahn i Muhlkreisautobahn).
Drugi veliki talas gužvi na putevima počinje rano ujutru u subotu. Vozači bi trebali da budu strpljivi  na putevima i naplatnoj rampi kod  Schonberga,  tunelskih ulaza  Katschberg i Tauern, kao i graničnih tunela Vils/Füssen na putu B179.

Treći talas gužvi biće u ponedeljak , kada se očekuje povratno putovanje, i to od ranog do kasnog popodneva. Kako bi ste se blagovremeno informisali o stanju na putevima posetite zvaničan sajt ASFINAG-a.

Savet:  Na put sa sobom poneti dovoljno tečnosti i hrane, proveriti ispravnost klima uređaja, pun rezervoar, igračake za decu i po mogućnosti imati alternativne rute.

 

Lepše vreme za vikend i praznik

Uprkos lošem vremenu poslednjih nekoliko dana, već od danas počinje lepo vreme u većem delu Austrije. Uglavnom sunčano sa dnevnim temperaturama od 18 do 25 stepena. Na austrijskim planinama očekuje se mestimično oblačno vreme sa malo nižim temperaturama.
U nedelju će u celoj zemlji biti sunčano sa  temperaturama do 25 stepeni. U ponedeljak će i dalje sijati sunce, bez oblaka, sa slabim vetrom, a ovako  vreme nastaviće se i u utorak.

Redakcija Dijaspora.TV želi Vam lepe i prijatne praznične dane!

PROČITAJTE JOŠ I OVO: Godišnji odmor 2018: Sa dobrom računicom moguće i 70 slobodnih dana

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava