Pregovori ÖVP/FPÖ u završnoj fazi – nova Vlada već 20. decembra?

03. dec 2017 u 12:53

Koalicioni pregovori ulaze u „vruću fazu“. Nova Vlada bi trebalo da položi svečanu zakletvu i dobije predsednički dekret već za dve nedelje. Do sada je išlo bez većih problema, ali za tri pitanja još moraju da se nađu rešenja. Pokrajine se bune, a koalicioni partneri zastupaju različita mišljenja.

c fpö

Radne grupe su završile s radom, tako da se računa sa brzim formiranjem nove Vlade do 20. decembra. Narednih dana budući koalicioni partneri S. Kurz i H.C. Strache moraju još da se dogovore o pitanjima u kojima se ne slažu, kao što je uvođenje više direktne demokratije, radikalno smanjivanje broja osiguravajućih zavoda i potpuna zabrana pušenja od 1.5.2018.

Obe stranke koje će narednih pet godina vladati u Austriji žele da se uvede više tzv. direktne demokratije. Radi se još „samo“ o broju potrebnih potpisa državljana Austrije s pravom glasa koji bi trebalo da dovedu do obaveznog referenduma na nivou cele zemlje. FPÖ smatra da je dosta već 4 posto (kao za ulazak neke nove partije u Parlament), a ÖVP misli da bi minimum trebalo da iznosi 10 procenata. Stranka S. Kurza isto tako ne želi da predmet narodnih izjašnjavanja bude EU-pravo, koje je od pristupanja EU postalo deo austrijskog nacionalnog prava. Stracheu bi opet bilo milije da narod sme da odlučuje o svemu, pa i o istupanju iz Evropske Unije, koje je predviđeno EU-ugovorom (što je Velika Britanija već uradila). Pregovarači se navodno ne plaše mogućnosti da opozicija ubuduće „zloupotrebljava“ narodna izjašnjavanja u korist svojih namera.

Planovi za spajanje sadašnjih 36 (!) zavoda za penzijsko i zdravsteno osiguranje

Protiv ovog plana buduće Vlade postoji najveći otpor u austrijskim saveznim pokrajinama. Zavodi koji imaju mnogo para (kao onaj u Gornjoj Austriji s 500 miliona evra „sa strane“) iz petnih žila odbijaju da doprinosi „njihovih“ osiguranika budu „deljeni“ svima u Austriji. U ovoj vrlo maloj zemlji sa samo 8,5 miliona stanovnika postoji 21 zavod za penzijsko, zdravstveno i osiguranje u slučaju nesreće. U zemlji u kojoj je izmišljena administracija uz to postoji još i 15 (!) osiguravajućih zavoda za pokrajinske i opštinske činovnike, koji ne pripadaju Glavnom udruženju osiguravajućuh zavoda. Po želji koalicionih partnera ubuduće bi trebalo da bude još samo nekoliko zavoda (govori se o 5 ili 6). Cela reforma će, i ako prođe, sigurno potrajati nekoliko godina.

Opšta zabrana pušenja ili produžavanje postojeće regulative?

Austrija je jedna od retkih zemalja EU koja se već godinama tvrdoglavo opire uvođenju opšte zabrane pušenja u lokalima, što izaziva veliko čuđenje stranih turista, a radost kod naših. Pulmolozi i ostali medicinski stručnjaci su zgroženi željom FPÖ da 1. Maja 2018. ipak ne stupi na snagu godinama odlagano uvođenje apsolutne zabrane pušenja u svim ugostiteljskim lokalima. To se različito obrazlaže, ali uglavnom potrebom da se poštuje „slobodno odlučivanje građana o tome šta je za njih zdravo, a šta ne“ i interesima ugostitelja. Mnogi su, naime, zbog „tipično austrijskog odlaganja konačnog rešenja“ prethodnih godina uložili mnogo novca za pregrađivanje svojih lokala, što bi sada palo u vodu.

ÖVP  bi pre bila za uvođenje  potpune zabrane, ali videćemo ko će na kraju da se probije. Još jedno odlaganje  ne bi nas iznenadilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava