Sutra poseban program za porodice na Sajmu obrazovanja

10. nov 2017 u 11:51

Roditelji bečkih četrnaestogodišnjaka bi sa svojim sinom ili ćerkom trebalo da posete Obrazovni centar Radničke komore Beč. Na Sajmu obrazovanja i izbora zanimanja mogu mnogo da saznaju o mogućnostima daljeg školovanja, a mladi mogu na licu mesta da testiraju svoje sklonosti i sposobnosti.

Ehrenberg, Fotolia

Na Sajmu obrazovanja i izbora zanimanja koji organizuje Radnička komora Beč sutra je na programu dan za porodice s decom. Sajam je otvoren od 9 do 17 časova  i održava se u „Obrazovnom centru RK“ (Bildungszentrum der AK Wien, Theresianumgasse 16-18, 1040 Wien). Ulaz se ne plaća, a prijava nije potrebna.

Mnogi mladi ljudi ne znaju šta ih tačno zanima i nisu sigurni kada je reč o izboru srednje škole. Prilikom izbora zanimanja odlučuju mnogi faktori, ali su ipak najvažnije sklonosti i interesovanja. Roditelji često utiču na izbor zanimanja svoje dece, ili bar to pokušavaju. To nije dobro, jer u slučaju izbora pogrešne škole, lako se može desiti da je deca kasnije napuste ili imaju loš uspeh, zbog čega pate i oni i roditelji.

O školama i zanatima roditelji i deca mogu da se obaveste iz prve ruke na 30 štandova. Ako ni vi ni vaše dete ne znate kako da se snađete u moru informacija, mogu da vam pomognu specijalizovani savetnici (Bildungsweg-Coach) koji vas očekuju na ulazu.

Kako da pratite svoje dete i da ga najbolje podržite prilikom izbora zanimanja možete da saznate u specijalnoj radionici namenjenoj roditeljima (Elternworkshop Schule und Beruf: So begleiten sie ihr Kind). Početak radionica: 11.45, 13.45 i 14.45 (Soba 14A)

Udruženje Sprungbrett posebno za devojčice organizuje radionicu u trajanju od 45 minuta koja im pomaže da utvrde svoje sposobnosti tako što ih testira na različitim „stanicama“. Početak od 10.30 na svaki sat do 14.30 (soba 12B)

U posebnoj zoni za mlade pod nazivom „Isprobaj ovde!“ (Probier’s hier!) od 9.30 do 16.30 u sobama 11A i 11B devojčice i dečaci imaju priliku da se iskušaju u praktičnim i zanatskim delatnostima i veštinama (tehnika, obrada drveta, kreiranje novih proizvoda od starog materijala ili fizički eksperimenti).  Tako mogu da utvrde koje materijale najviše vole i koji im poslovi pričinjavaju posebno zadovoljstvo.

Ako imate decu ovog uzrasta, obavezno iskoristite sutrašnji dan za posetu Sajmu. Podstaknite svog sina ili ćerku da se „testira“ i iskuša svoje sklonosti i sposobnosti, jer se takva prilika retko pruža.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava