Nova privredna veza: Krenuo prvi voz iz Kine prema Beču

13. apr 2018 u 10:48

Voz na ovo putovanje ispratio je i austrijski predsednik Aleksander Van der Belen poslednjeg dana svoje zvanične posete Kini. Voz bi trebalo da stigne u Beč za 13 dana.

Teretni voz koji je krenuo je u četvrtak 12. aprila  iz Čengdua u pravcu Beča, putovaće kroz Kinu, Kazahstan, Rusiju, Ukrajinu, Slovačku i Austriju prevaliti za dve nedelje 9.800 kilometara. U terminalu Dobra na ukrajinsko-slovačkoj granici izvršiće se prebacivanje vagona sa pruge širokog na prugu normalnog koloseka. Za 13 dana voz bi trebalo da stigne u Beč.

 Voz sa 44 kontejnera krenuo je u pravcu Beča iz Čengdua, glavnog grada kineske provincije Sičuan. U kontejnerima teretnog voza se nalaze elektronski uređaji, delovi za mašine kao i džakovi za spavanje. Ili kako je to slatkorečivo izjavila kineska strana: „To je voz pun prijateljstva i nade“.

Predsednik Austrije  Van der Belen, koji je ispratio voz poslednjeg dana svoje zvanične posete Kini, ukazao je u svom govoru i na činjenicu, da je transport robe železnicom mnogo povoljniji za očuvanje čovekove okoline nego, recimo, transport kamionima.

Direktor Austrijskih železnica, Andreas Mate, je u razgovoru sa novinarima naglasio da je sa trajanjem putovanja od dve nedelje od Kine do Evrope, ova transportna ruta mnogo brža nego kada se roba transportuje brodovima, kojima je za ovu destinaciju potrebno i do 40 dana.

Austrijske železnice smatraju da evroazijska kopnena trasa ima ogroman potencijal. Jer sada se, kako je saopštio ovaj koncert, 95% transporta robe između Azije i Evrope odvija međunarodnim plovnim putevima, i to kontejnerskim brodovima.

Ali činjenica je i da je transport brodovima jevtiniji. „Na tome ćemo morati još da poradimo“, rekao je direktor Mate.

 

Kapaciteti treba da se prošire

Na ovoj ruti bi ubuduće trebalo da se transportuje sve više robe. Planirano je da, po rečima direktora Matea, svake nedelje između Kine i Austrije saobraća sedam teretnih vozova.

Transport železnicom predstavlja šansu i za austrijsku privredu, koja je orijentisana ka izvozu. Trenutno kapaciteti nisu potpuno iskorišćeni, pre svega kada je reč o vozovima koji idu u pravcu Kine. Do 2020. godine bi broj vozova koji saobraćaju između Evrope i Kine trebalo da se poveća na 2.000 godišnje. Trenutno je taj broj negde oko hiljadu.

Kina forsira sada izgradnju „Novog puta svile“ koji bi onda moga voditi i do austrijskog  mesta Parndof u Burgenlandu gde bi trebalo da se izgradi nova teretna železnička stanica sa priključenjem na prugu širokog koloseka Transsibirske železnice.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava