Radionica: „Pravimo Mocart kugle“

07. feb 2018 u 01:27

U Mocartovoj kući u Beču, narednih dana, održaće se zabavne i edukativne radionice pod nazivom "Pravimo Mocart kugle". Preporučujemo, prijavite se!

© Mozarthaus Vienna / Eva Kelety

Mocartova kuća u Beču, u sklopu manifestacije  WienXtra Ferienspiel, organizuje zanimljive radionice za najmlađe Bečlije dok su na zimskom raspustu. Ovog puta reč je o  radionici „Pravimo Mocart kugle“ na koju su pozvana sva deca  od 6 do 10 godina. Na početku će deca imati priliku da prošetaju i razgledaju stan u kojem je živeo čuveni kompozitor Mocart, a onda će dobiti priliku da sami prave čuveni slatkiš „Mozart kugle“. Učesnici radionice će saznati i koja veza postoji između Volfganga Amadeusa i Mocart kugli.

Termini: 08.02.2018., 09.02.2018. i  10.02.2018 od  11:00 do  12:30 časova.

Prijava dolaska na  ticket@mozarthausvienna.at ili na broju telefona +43 1 512 17 91-30 je obavezna. Radionica košta 4 € za dete i 4€ za odraslu osobu koji će pratiti dete.

 

Da li ste znali ovo o Mocart kuglama?

Mozart kugle danas predstavljaju  Austriju širom sveta. Izvoze se u 50 zemalja i nosi ime najpoznatijeg sina Salzburga- Volfganga Amadeusa Mocarta. Bez obzira na događaj ili priliku, Austrijanci i turisti sa sobom nose selegantne Mozart kugle kao  suvenir i poklon.

Istorija Mozart kugle,  seže  kada je poslastičar iz Salzburga, Paul Fürst, počeo je proizvoditi kuglice u čast velikog kompozitora Mocarta. Recept za kuglice izgledao je otprilike ovako: Kuglice sa središtem od najfinijeg marcipana oplemenjenog odabranim pistacijom, okružena slojem svetle i tamne nugat kreme. Zatim ih je umakao u otopljenu čokoladu dok nisu poprimile ujednačen premaz. U trgovini Fürst u centru Salzburga i dan danas se izrađuju po istom principu, a recept je zaštićen. Ove Mozart kugle  se pakuju u srebrne papiriće, imaju plavičasti natpis i nešto su veće od Mozart kugli  od firme Mirabel koje su popularizovane širom sveta.

 

Čuvena firma za proizvodnju slatkiša, Mirabel, počela je sa ručnom izradom Mocart kugli ali je zbog velike potražnje prešla na industrijski proces. Mirabell Mozart kugle u prepoznatljivoj tamno zlatnoj i crvenoj ambalaži i specifičnoj osmougaonoj kutiji postaju popularan čokoladni specijalitet širom sveta.

 

Franz Viehböck, prvi austrijski astronaut, poneo je u svemir Mocart kugle i poklonio ih ruskim kolegama.

Pročitajte i ovo: Kako je stvarno izgledao Mozart?

Mocartova kuća: Dan otvorenih vrata za posetioce

Preporučujemo: Zabava tokom zimskog raspusta u Beču

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava