Rezervacija ulaznica za Svetosavski bal je u toku

13. dec 2017 u 13:54

21. bečki Svetosavski bal održava se 25. januara 2018. u Parkhotelu Schönbrunn. I ovoga puta se očekuju brojni gosti i umetnici iz Austrije i Srbije.

"Parkhotel Schönbrunn"

Iako sezona balova u Beču još nije započela, pripreme za tradicionalni srpski bal, koji se svake godine održava oko Savindana, u punom su jeku. Sledeći, dvadesetprvi po redu, Svetosavski bal održaće se kao i mnogo godina unazad u poznatom bečkom Parkhotelu Schönbrunn u četvrtak, 25. januara 2018. godine.

Verni obožavaoci Svetosavskog bala koji organizuje Srpski centar iz Beča mogu odmah da rezervišu ulaznice (+43 681 81 96 79 24 ili info@svetosavskibal.wien).

Podršku u organizaciji bala pružiće Zajednica srpskih klubova u Beču i marketing agencija Idea Pro, a glavni medijski pokrovitelj je dijaspora.tv. Kao i svake godine priprema se bogati kulturno-umetnički program i očekuje se poseta velikog broja predstavnika političkog, kulturnog i privrednog života Srbije i Austrije.

Svetosavski bal od 1996. godine poštuje tradiciju tako da ni ovoga puta neće nedostajati tradicionalni elementi na koje smo navikli. O ostalim tačkama programa i umetnicima koji će nastupiti u januaru 2018. obavestićemo vas uskoro, ali smo sigurni da će zadovoljiti ukus posetilaca bala.

Istorija Srpskog bala u Beču

U Beču je sredinom 19. veka živelo je više od 50.000 Slovena, koji su već od 1843. godine priređivali svoje balove. Tradicija održavanja srpskih balova, koji su po veličini i glamuru bili jednaki carskim balovima, započela je četrdesetih godina 19. veka.

Prvi srpski bal u Beču održan je 1846. Po nalogu kneza Miloša Obrenovića, poznati austrijski kompozitor Johan Štraus mlađi je komponovao specijalno za ovaj bal „Srpski kadril”, čiju su osnovu činile srpske narodne pesme.

U organizaciji Srpskog centra (predsednik Milorad Mateović) bal je posle skoro stogodišnje pauze po prvi put održan pod nazivom „Svetosavski bal“ sada već daleke 1996. godine.

Svetosavski bal je nastao kao deo obeležavanja Savindana u Srbiji i posvećen je Svetom Savi. Sveti Sava (*1175 +1236) je bio najmlađi sin srpskog velikog župana Stefana Nemanje, svetogorski monah, prvi arhiepiskop autokefalne Srpske arhiepiskopije, diplomata, zakonodavac i književnik. Smatra se jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije, a Srpska pravoslavna crkva ga slavi kao sveca. Savindan je i školska slava širom Srbije.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava