Dijaspora TV: Posetili smo „Sajam obrazovanja“

10. dec 2013 u 11:20

Radnička Komora Beča (Arbeiterkammer Wien) zajedno sa Bečkim školskim savetom (Wiener Stadtschulrat) svake godine organizuje sajam obrazovanja L14 posvećen mladima koji se nalaze pri kraju obaveznog školovanja.

Foto: Lisi Specht

Ove godine sajam L14 je održan od 20. do 23.11.2013. u Beču i posetilo je ga  blizu 8.000 posetilaca. Sajamu je  prisustvovao i predsednik bečke radničke komore Rudolf Kaske, koji je posetio sve štandove i razgovarao sa mladima.
Na više od 30 štandova predstavljene su brojne mogućnosti daljeg obrazovanja a sami posetioci su mogli da učestvovuju u brojnim predavanjima, radionicama i specijalnim šou-programima na temu obrazovanje i zanimanja.

Mlade Bečlije su mogle da saznaju i više o sopstvenim interesovanjima i talentima putem posebnog testa , Berufsinteressenstest. Oni koji su želeli direktno da se informišu o poslovnom svetu mogli su to da urade na štandu „Jugend am Werk“ gde su i učenici i instruktori davali najvažnije informacije i savete u ličnim razgovorima kao i uvid u praksu. Za devojke bio je organizovan poseban servis, štand „Sprungbrett für Mädchen“ (Odskočna daska za devojke) kao i posebni vorkšopovi gde su mogle da se informišu ne samo o „klasičnim“ ženskim zanimanjima već da imaju uvid i u ostale mogućnosti koje im pruža grad Beč.

Bečka Radnička Komora, WAFF, Bečki školski savet i škole sa višim smerovima predstavili su svoje mogućnosti i na taj način umnogome olakšali mladima u odluci.

Bečka radnička komora je napravila i DVD koji roditeljima objašnjava i školski sistem austrije, i daje odgovore na najvažnija pitanja o orentaciji u školovanju i odbiru zanimanju za njihovu decu

U okviru sajma dva dana su bila posebno posvećena roditeljima, gde su oni moglu da se informišu o mogućim izborima obrazovanja za svoje dete u budućnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava