Bečka atrakcija: Šetnja kroz bečke vinograde i degustacija vina

24. avg 2018 u 06:57

Tradicionalna bečka manifestacija "Dani šetnje bečkim vinogradima" (Wiener Weinwandertag) održaće se po 12. put -  29. i  30. septembra 2018. godine. Ako ste ljubitelj romantičnih šetnji po vinogradima, na jesen su u ponudi tri ture koje će vam svakako biti zanimljive.

Beč je jedinstven po svojim vinogradima, i slobodno moćemo reći da je to još jedna bečka atrakcija.  Blizu 200 uzgajivača vina u Beču  na Kahlenberg-u, Nussberg-u, Bisamberg-u i Mauer-u privređuje i pravi prava bečka vina na 700 hektara vinograda.
“Jedan milionski grad sa privredno značajnim vinogradima je jedinstven u svetu”, kaže Ulli Sima, bečka ministarka za okolinu.

Da li ste znali

 Beč je jedini glavni grad na svetu, u kome, unutar gradske teritorije, postoji i rađa 700 hektara vinograda.

Tri lokacije

Svake godine održavaju se „Dani šetnje bečkim vinogradima.“ Tom prilikom ljubitelji vina mogu da prošetaju vinogradima, koji su inače zatvoreni za posetioce, i da probaju razne sorte vina.  „Dani šetnje bečkim vinogradima“ (Wiener Weinwandertag) održaće se po 12. put –  29. i  30. septembra 2018. godine. Ako ste ljubitelj romantičnih šetnji kroz vinograde u jesen, u ponudi su tri ture koje će Vam svakako biti zanimljive. Šetnje se organizuju u vidu pešačkih ruta na 3 lokacije u Beču, u periodu od 10:00 – 18:00 časova.

Klasične rute za šetnju vinogradima u Beču su:
1. od Neustift-a do Nussdorf-a u 19. bečkom okrugu. Staza je  duga 10,8 km. Polazna tačka: Neustift am Walde (autobus 35A). Međustanice: Sievering – Gspöttgraben – Cobenzl – Grinzing
Završna tačka: Nussdorf (tramvaj D)
2. od Strebersdorf-a do Stammersdorf-a u 21. okrugu, duga 9,6 km. Polazna tačka: Strebersdorf (autobus 32A, tramvaj 26) Magdalenenhof – Senderstraße
Završna tačka: Stammersdorf (tramvaji 30, 31)
3.  od Ottakring-a do Neuwaldegg i duga je 4,5 km.  Polazna tačka: Schloss Wilhelminenberg (autobus 46A, 46B) preko Savoyenstraße – Sprengersteig – Paulinensteig

Više informacija o rutama i sadržajima možete saznati na zvaničnoj stranici grada Beča.

 

Aplikacija za šetnju kroz bečke vinograde

Postoji i praktična aplikacija za šetnju kroz bečke vinograde koja se zove “ Weinwander Wien“ za Apple i Android. Na aplikaciji se detaljno pokazuju pešačke rute, a mogu se obeležavati i  virtuelne markice na pojedinim stanicama na ruti. Ako sakupite sve markice, na kraju puta ćete dobiti „pešačku čiodu“. Detaljne mape  sa pešačkim rutama takođe su dostupne na aplikaciji.

Legenda o Beču i vinu

U dalekoj prošlosti , u sadašnjem jezgru grada, a ondašnjim unutrašnjim zidinama, jedna petina stanovništva živela je od zanimanja vezanih za proizvodnju vina. Mnoge se legende o tome prepričavaju. Na primer, da je pri izgradnji zvonika Katedrale Svetog Stefana u malter dodavano vino, jer ga je u gradu bilo više nego sveže vode.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava