Školski pribor: Obratite pažnju na velike razlike u cenama

27. avg 2018 u 07:19

Sledeće nedelje počinje nova školska godina, a to podrazumeva i novi školski pribor za đake. Međutim, istraživanja pokazuju da postoje velike razlike u cenama.

Na početku nove školske godine, u proseku, jedan Bečlija potroši oko 70 evra za sveske, školske torbe, i ostali obavezan školski pribor. Na gradskom nivou ovi troškovi iznose više od neverovatnih 36 miliona evra.

Početak škole godine može biti veliki izdatak za roditelje ukoliko ne obrate pažnju na celokupnu ponudu i cene. Iako se to, možda, na prvi pogled ne uočava, razlike u ceni za olovke i ostalu opremu se veoma razlikuju. U zavisnosti od proizvoda i marke, roditelji mogu uštedeti  i do 251 odsto za isti proizvod, pokazuje  AK monitor cena. (Radnička komora)

Poređenja radi, u Beču su početkom avgusta cene 39 marki školskog pribora (pernica, olovke i olovke u boji, gumica) u 15 papirnica i pet maloprodajnih lanaca (Pagro, Libro, Thalia, Interspar, Muller) znatno uvećane.

Tako na primer, dvanaest komada Faber Castell bojica koštaju između 3.99 i 13.99 evra. Pelikan „Deckfarbkasten“, u zavisnosti od radnje, koštaju  između 4,90 i 12,95 eura. To je razlika u ceni od oko 164 odsto.

 

Specijalizovane radnje su skuplje od lanaca prodavnica

Školski pribor i brendirani proizvodi su, u specijalizovanim radnjama,  u proseku skuplji  oko 16 odsto nego u maloprodajnim lancima. Jedino olakšanje u specijalizovanim radnjama je što prodavac nudi pogodnosti u pogledu usluga, saveta i kupovine. Roditelji ne moraju sami da sakupljaju proizvode, kao što je slučaj kod velikih maloprodajnih lanaca. Pored toga, pripremaju se i pre-narudžbe, a to je štednja za roditelje.

U odnosu na početak školske godine u  septembru 2017. godine, cena „korpe za đake“  sa 39 predmeta prikupljenih u velikih maloprodajnih lanaca (Libro, Pagro, Thalia, Interspar, Muller) je postala skuplja za 0,7 odsto.

 

U cilju odabira kvalitetnog školskog pribora obratiti pažnju na sledeće stvari u toku nabavke:

  • Specijalizovane prodavnice za školski pribor neposredno pred početak škole uvek imaju uvek popuste i rasprodaje.
  • Pojedine prodavnice za školski pribor nude kvalitetno savetovanje i pomoć u nabavci školskog pribora. Predate listu potrebnog pribora i posle kratkog vremena možete podići sve potrebno.
  • Školske torbe i ostali pribori od prošle godine se često prodaju po mnogo nižim cenama u odnosu na najnovije modele.
  • Školska torba za đake osnovce ne bi trebalo da bude teža od jedne desetine težine deteta i takođe mora da bude kvalitetna i da obezbedi sigurnost đaka (vodootporna i mora posedovati reflektore ili slične pojedinosti za bolju prepoznatljivost u saobraćaju).
  • Što se tiče ergonomije školskih torbi obratite pažnju da je napravljena po ortopedskim standardima i da je prilagodljiva kičmi deteta.
  • Pazite da Vaše dete svoju torbu nosi na leđima, a ne samo na jednom ramenu kako bi se sprečile moguće zdravstene posledice.
  • Ukoliko želite da nabavite novu školsku torbu za Vaše dete, posavetujete se sa prodavcima, jer su oni u najveći broju slučajeva dobro upoznati sa kvalitetom i ergonomijom proizvoda.
  • Obratite pažnju na kvalitet i rok trajanja školskog pribora. Jeftini flomasteri, naliv pera, vodene boje i olovke često ne traju dovoljno dugo ili nemaju željenji efekat. Međutim treba pripaziti i na to da ne kupujete samo pribor sa brendiranim imenom, jer postoje i jeftinije alternative istog kvaliteta.
  • Odaberite ekološke proizvode, koji se mogu koristiti više puta .

Caritas nudi jeftiniji školski pribor

Humanitarna organizacija Caritas, već dugi niz godina, nudi  školski pribor po nižim cenama. U specijalnim prodavnicama “carla” se mogu nabaviti sveske, olovke, fascikle, školske torbe i slično po povoljnijim cenama nego u običnoj prodaji. Caritas navodi da u “carla”prodavnicama ušteda novca može iznositi do dve trećine planiranog. Na primer, školska torba može se kupti po ceni od 7 evra, a penkala koštaju oko 1 evro.

“Carla” tokom cele godine potražuje finansije od donatora za školski pribor kako bi porodice sa manjim finansijskim sredstvima mogle da svojoj deci priušte i kvalitetnu školsku opremu. Prihod od prodaje u “carla”-prodavnicama koristi se u socijalne projekte, kao što je, na primer, radno mesto u “carla” prodavnicama za trajno nezaposlene osobe.

Više o ovim prodavnicama možete pročitati na zvaničnom sajtu “carla” prodavnica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava