Stanovi u Beču: 10 najvažnijih propisa u opštinskim stanovima

13. apr 2015 u 08:13

Stanovi u Beču koji pripadaju gradu Beču, takozvanui opštinski stanovi, imaju svoj kućni red koji stanari moraju da poštaju.

Stanovi u Beču koji pripadaju gradu Beču, takozvanui opštinski stanovi, imaju svoj kućni red koji stanari moraju da poštaju. Na  svakom od 17.000 ulaza u zgradama biće postavljene nove table sa 10 najvažnijih propisa za stanare. Ovo kompaktno izdanje „kućnog reda“ treba, prema rečima gradskog ministra za stambenu gradnju, Mihaela Ludviga, da olakša stanarima da se upoznaju sa važećim propisima.
Reč je o bitnim aspektima kućnog reda, koji nažalost, kako kaže Ludvig, mali broj stanara uspe da pročita. Klasični kućni red, koji je do sada bio okačen na crnim tablama je previše dug i nečitljiv. Novi tekst u kraćem obliku treba da olakša stanarima da se upoznaju sa bitnim elementima kućnog reda, smatra Ludvig.

Već prva od deset tačaka šalje jasnu poruku: „Drugi stanari zaslužuju poštovanje i pažnju u svim uslovima “. Ostali propisi se odnose , na primer,  na obavezno vođenje psa na povodcu, ilegalno odlaganje otpada, stalno prisutnu temu buke ili na moguće kazne za vandalizam. Osim toga jasno je navedeno da ovi propisi važe i za goste, a ne samo za stanare.

Kontrola od strane redara

Ludvig je podsetio da su se stanari u anketi, sprovedenoj 2008. godine, u zgradama sa opštinskim stanovima, velikom većinom izjasnili za poštovanje kućnog reda. Grad je, po rečima Ludviga, odmah reagovao na to. Već od 2009. godine su angažovani redari koji su prošle godine obavili preko 20.000 kontrola.
Broj prekršaja je u opadanju. i 2014. godine su podnete samo dve krivične prijave, a izrečeno je 46 mandatnih kazni. Prekršaji se odnose  od opušaka bačenih po igralištima za decu, pa sve do ostavljenih kolica iz supermarketa , a takvih je u opštinskim zgradama otkriveno čak 10.000 komada. Jedna od najvećih izrečenih kazni je iznosila 200 evra za nepropisno odlaganje kabastog otpada.

Instalirano skoro 3.000 kamera za video nadzor

Ukazano je i na projekat „Wohnpartner“ („Stambeni partneri“) koji je pokrenut 2010. godine kao servis za bolje dobrosusedske odnose i posreduje kad se pojave sukobi među stanarima. Tehnika za video nadzor treba da pomogne i obezbedi za veću sigurnost. Prema rečima gradskog ministra za stambenu gradnju, Mihaela Ludviga, od 2008. godine postavljeno je oko 3.000  kamera za video nadzor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava