Otplata duga preko Inkassobüro-a

26. jan 2018 u 14:02

Svakome se može desiti da zakasni sa plaćanjem nekog računa ili da trenutno nema novca za to. Razlozi su brojni, ali u svakom slučaju ne treba dopustiti da predmet stigne do "isterivača dugova" (Inkassobüros). Ukoliko se tako nešto ipak dogodi trebali biste znati kako se pravilno postupa, kako ne bi nastali još veći troškovi.

U Austriji postoje različiti biroi koji se po nalogu firme kojoj neko duguje bave zakonom predviđenim „uterivanjem dugova“. Najpoznatiji je KSV 1870. Inkasiranje dugova i rad s dužnicima je samo jedna od delatnosti ovog Udruženja za zaštitu davalaca kredita koje vodi i evidenciju o svim kreditima privatnih osoba i firmi u Austriji.

Ako ste dobili opomenu da platite zaostali dug, prvo treba da proverite svoju dokumentaciju i račune. Pomaže i kontrola izvoda iz banke da biste videli je li novac otišao sa vašeg računa, jer može da se desi da se vreme slanja ponude poklopilo s vašom uplatom. U tom slučaju odmah obavestite Inkassobüro i pošaljite dokaz o izvršenoj uplati, a „isterivači dugova“ će stupiti u kontakt s poveriocem. Ako ste zaboravili da uplatite, onda to obavezno učinite u okviru navedenog roka. U slučaju da ste dobili opomenu za plaćanje nekom poveriocu koga ne poznajete, kontaktirajte biro za naplaćivanje dugova i tražite dokumente iz kojih proizlazi potraživanje.

Šta ako ne možete da platite dug?

Opet prvo kontaktirajte biro. Ako ne reagujete, morate da računate sa dodatnim opomenama, telefonskim pozivima, posetama inkasanata, pa čak i sudskim procesom, što je povezano sa velikim dodatnim troškovima. Najmanji troškovi nastaju, naravno, ako platite sumu koja se zahteva.

Ako niste u stanju, možete da podnesete molbu za plaćanje duga na rate (Ratenzahlung) ili za odlaganje plaćanja (Zahlungsaufschub). Biro će vaš upit proslediti poveriocu i može se postići dogovor s kojim se slažu obe strane. Molbu za odlaganje/rate podnesite pismeno i navedite razloge. Visina rate mora biti takva da otplata duga usledi za nakraće moguće vreme. Obavezno priložite dokumente kao što je potvrda o plati, primanju pomoći za nezaposlene i sl.

Zašto Vas nije opomenuo sam poverilac?

Za to ne postoji zakonska obaveza, ali poverioci u principu uvek sami bar jednom direktno opominju da se dug mora odmah platiti. Inkasso-biroi zbog svoje profesionalnosti predstavljaju idealnu dopunu, odnosno podršku za firme koje imaju dužnike i služe kao njihova „produžena ruka“.

Troškovi usluga inkaso-biroa, kamate itd….

Ukoliko je zahtev za plaćanje duga opravdan, dužnik je obavezan da plati i troškove inkaso-biroa i zatezne kamate.

Da li dug može da se plati direktno firmi kojoj se duguje?

Posle uključivanja inkaso-biroa preporučuje se plaćanje direktno njemu, jer uplata samom poveriocu odlaže zaključenje procesa, dovodi do nepotrebnih razgovora, a može dovesti i do dodatnih troškova. Biro za dužnike je u tom slučaju posrednik između dužnika i poverioca.

Ako tokom inkaso-postupka dužnik promeni adresu, potrebno je odmah informisati biro, jer to mu štedi eventualne dalje troškove za opomene, pronalaženje njegove nove adrese, postupak utvrđivanja njegovih prihoda i imetka itd.

Ako imate dobar razlog, protiv inkaso-biroa je moguća žalba u Privrednoj komori i u Udruženju inkaso-biroa (Inkassoverband Österreich)

Pročitajte i ovo:  Udruženje „Privileg“ pruža pravnu pomoć našim građanima u Austriji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava