Subvencija Grada Beča za roletne, tende i ostale štitnike od sunca

22. nov 2019 u 11:14

Iako je tek počelo hladno vreme i ima dosta vremena do narednog leta, Grad Beč svojim građanima dodeljuje subvencije za mere zaštite od sunca na prozorima i balkonskim vratima.

(c) pixabay

Sledećeg leta, Bečlije očekuje novi toplotni talas, a Grad Beč želi da finansijski podrži preuređenje i ugradnju zaštite od sunca na prozorima i balkonskim vratima stanova.  Naime, Grad Beč će u narednim godinama davati subvencije za ugradnju roletni, tendi i ostalih štitnika od sunca, u bečkim stanovima.

Projekat Grada Beča pod nazivom „Verschattungsoffensive“ treba da zaštiti stanovnike Beča od vreline u gradu i sve jačih toplotnih talasa, koji su povezani sa klimatskim promenama.

Kampanja počinje u decembru i traje do kraja 2025. godine.  Kako je najavljeno, Grad Beč će obezbediti stambene subvencije u iznosu od šest miliona evra ili novac za najmanje 4.000 zahteva. Ako bi potražnja ipak bila znatno veća, grad će obezbediti dodatne finansije.

 

Grad Beč plaća 50 odsto troškova ili maksimalno  1.500 evra

Finansijska podrška će biti u vidu subvencije u iznosu od 50% za pokrivanje troškova ili maksimalno 1.500 evra po stambenoj jedinici.  Subvencija se odnosi na stanare u iznajmljenim stanovima, vlasnike stanova, kao i na subvencionisane i privatno finansirane stambene zgrade. Naravno, finansiranje je otvoreno i za stanare u opštinskim stanovima.

Da bi se dobila sredstva,  zgrada mora biti starija od 20 godina. Račun i dokaz o kvalitetu roletni, tendi i ostalih štitnika od sunca, moraju biti prikazani u nadležnom Magistratu- MA 50 (Wohnbauförderung). Za stanare koji žive u iznajmljenim stanovima, vlasnik stana ili zgrade mora biti saglasan sa ugradnjom. U zaštićenim područjima mora se dobiti i dozvola od MA 19 (Architektur und Stadtgestaltung).

(c) pixabay

„Povećanje broja toplotnih dana poslednjih godina zahteva klimatske mere sa kojima želimo da pomognemo Bečlijama da lakše prebrode vrućine“, izjavio je Michael Ludwig, gradonačelnik Beča, prilikom predstavljanja projekta.

„Namerno smo izračunali dovoljno vremena za pripremu, tako da već u naredno leto projekat može da zaživi“, izjavila je Kathrin Gaal (SPÖ), bečka ministarka za stambena pitanja i dodala  da vanjska zaštita od sunca poput roletni, markiza i tendi može doneti primetno poboljšanje stanarima i stvarno smanjiti letnje zagrejavanje stambenih prostora.

Beč je ovog leta, kao i ostale evropske gradove, pogodio toplotni talas sa visokim temperaturama, a Grad Beč se trudi da, na brojne načine, stanovništvu olakša vrelinu u gradu.

Uz mnogobrojne mere za hlađenje unutrašnjih gradskih površina, primenjuje se ekološki prihvatljiva klimatizacija. Stručnjaci predviđaju da će za oko 20 godina biti potrebno isto toliko energije za hlađenje kao i za grejanje.

 

NAJNOVIJE VESTI-NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Bazen u socijalnim zgradama: Pojedine Bečlije imaju i bazen na krovu

 

Biće „Cool“ u vožnji: Bečki metro U6 dobija klima uređaje

Beč pun zelenila: Više od polovine grada zauzimaju zelene površine

Bečlije glasale protiv mirisa u bečkom metrou

Letnji kampovi u Beču za čuvanje dece na raspustu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava