Svetosavski bal u Beču ove godine uspešniji nego ikada

24. jan 2016 u 11:16

Beč je u petak uveče bio najveseliji grad u dijaspori jer se u njemu održavao Svetosavski bal, najuspešniji do sada. Po tradiciji je upaljena slavska sveća, igrao se valcer i slušale najlepše pesme, a u ponoć su se delile krofne. Uz bogatu balsku tombolu, ples, pesmu i igru, nastavljeno je druženje do zore, a gosti su puni utisaka otišli sa bala sa željom da dođu i sledeće godine.

Svetosavski bal u Beču, devetnesti po redu, održan je 22. januara 2016. godine i ostaće upamćen kao jedan od najuspešnijih srpskih balova do sada.
Ugledni gosti iz Srbije i Austrije, predstavnici brojne srpske dijaspore iz svih krajeva sveta, elitni umetnici, izvrsna organizacija i atmosfera, samo je kratak opis manifestacije,  koja  je srpsku dijasporu u Beču predstavila u najboljem svetlu, a njihovu maticu Srbiju kao  tradicijom bogatu, multikulturnu i gostoprimljivu državu.

Ceremonijalni deo otvaranja bala izveli su glumci Anica Dobra i Slobodan Boda Ninković. Oni su najavili počasne goste koji su u svečanoj povorci ušli u balsku salu: generalni sekretar u predsedništvu Republike Srbije i lični izaslanik predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića – Nedeljko Tenjović, ambasador Srbije u Austriji Pero Janković, episkop austrijsko-švajcarski Andrej, u ime gradonačelnika grada Beča – Kurt Štircenbeher, poslanik u skupštini grada Beča Nemanja Damnjanović, predsednik Saveza Srba u Austriji Zoran Aleksić, direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović, vlasnik dnevnih novina „Vesti“ Dušan Vidaković.
Veliku čast svojim dolaskom ukazao je i ministar za socijalna pitanja u vladi Austrije i predsednički kandidat na predstojećim izborima u Austriji, gospodin Rudolf Hundstorfer koji je i svečano otvorio ovogodišnji bal.

Osnivač bala i predsednik Srpskog centra Milorad Mateović je u svečanoj povorci predvodio organizacioni odbor Svetosavskog bala, koju su činili predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Borislav Kapetanović, urednica portala Dijaspora.tv,  Vesna Dimitrijević i njen suprug Ljubiša Dimitrijević, direktor marketing agencije IdeaPro, umetnički direktor ansambla Lola i šef igrаčа ansаmblа KOLO, Velimir Agovski  i Dejan Didić. Za njima su u povorci ušli  i kulturno umetnička društva iz Beča – SKUD Karađorđe i KUD Branko Radičević. Članovi ova dva društva su u toku programa svojom igrom dočarali Srpski kadril, Srbijanku i Kraljevo kolo.


Episkop austrijsko-švajcarski Andrej je upalio slavsku sveću, a zatim je usledilo intoniranje Svetosavske himne u izvođenju „Hora srpske pravoslavne opštine Sveti Sava u Beču“, pod vodstvom Biserke Vasić.
Za plesanje bečkog valcera, u zvaničnom delu otvaranja bala, bila je zadužena plesna škola „Imerfol“ iz Beča.

 

Moderno ali u duhu tradicije iz 19. veka

Anica Dobra, voditeljka i ceremonijal majstor bala,  u jednom delu programa je rekla „da su u Beču živeli mnogi znameniti Srbi. Najpoznatiji od njih svakako je bio Vuk Stefanović Karadžić, koji nas je predstavio kao narod velikog duha i dara“. U tom trenutku na podijumu su šetali srpski studenti u kostimima Vuka Stefanovića Karadžića i njegove ćerke Mine Karadžić, Branka Radičevića i Johana Štrausa mlađeg, koji je po nalogu Miloša Obrenovića komponovao čuvenu kompoziciju Srpski kadril. Ista kompozicija izvedena je prvi put 1846. godine na balu u Beču.

Kao živo svedočenje tog vremena ostala je, između ostalog, i poezija Branka Radičevića posvećena Vukovoj ćerki Mini.
U tom trenutku je na scenu stupio Ivan Bosiljčić i počeo da recituje upravo tu pesmu: „Pevam danju, pevam noću“.

Zatim su se na podijumu smenjivali sjajni umetnici i solisti: Ivan Bosiljčić, Jelena Tomašević, Bilja Krstić, Biljana Peković, Ranko Jović i Slobodan Boda Ninković uz orkestar maestra Vojkana Borisavljevića.


Repertoar pesama je bio toliko bogat i raznolik da gosti bala nisu prestajali sa igrom i plesom. Čuli su se zvuci evergrin melodija, zabavne, starogradske i romske muzike, a nisu izostali ni veliki svetski hitovi. Jednom rečju, izvanredan umetnički i zabavan programa Svetosavskog bala ostaće dugo u sećanju zvanicama i gostima.
U drugoj sali omladina je imala priliku da se zabavlja uz Total bend koji je svirao poznate muzičke hitove.

Za najbolji plesni par izabrani su Isidora Drašković i njen kolega Dušan Stevanović, članovi plesnog kluba Sonrisa iz Podgorice. Oni su izabrani u velikoj konkurenciji, a novčanu nagradu, u iznosu od 100 €, uručio im je organizator Svetosavskog bala, Milorad Mateović.Gosti bala su imali priliku da učestvuju u balskoj tomboli sa bogatim nagradama koje su obezbedile Turistička organizacija Srbije, Turistička organizacija Zlatibora i brojne firme kao što su hotel Aquastar Danube Kladovo , hotel Bistrica Jahorina, Easy Solution, M:tel Austrija, PinkKlik, Zoran Reisen, Lucky Car, Balkan Express i mnogi drugi.


 Gosti Svetosavskog bala

Među gostima Svetosavskog bala su bili i zamenik gradonačelnika Beča Johan Gudenus, kao i šef njegovog kabineta Konstantin Dobrilović. U toku večeri na balu se pojavio i lider Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Hajnc Kristijan Štrahe. Iz redova ove partije na balu su bili još i poslanici u bečkom parlamentu Ursula Štencel, Gerald Ebinger i Nemanja Damjanović.
Balu su prisustvovali i Franciska Heli Buc i Mustafa Jenici iz Integracionog biroa partije SPÖ sa kolegama, fudbaler Vladimir Jugović sa suprugom, psihijatar Dejan Ivanović iz Švajcarske, inače kompozitor pesme „Nesanica“ i brojnih domaćih hitova, kao i mnogi drugi.

U predivnom ambijentu Park – Hotela Šenbrun služilo se vino vinarije Mikić iz Negotinske Krajine, a u ponoć, isto kao i na balovima u davnoj prošlosti, gostima su se delile krofne.

Epitet najboljeg bala u Beču nije lako steći jer se u toku sezone održi više od 500 balova. Međutim, organizatori bala su se i ove godine, istinski potrudili da Svetosavski bal u Beču dobije sve prateće elemente  manifestacije na svetskom nivou i da se napokon nađe „rame uz rame“ sa najuspešnijim balovima u austrijskoj prestonici.

Ono što je jedino nedostajalo je malo više prostora jer je u balskoj dvorani bilo krcato do poslednjeg mesta. Organizatori bala već razmišljaju da se neki od sledećih balova održi na drugom mestu u prostranijoj svečanoj sali, kao na primer,  u gradskoj skupštini Grada Beča, Rathaus-a. Izgledi za tu novinu su veoma dobri, ostaje još samo da se nađe pogodan termin, jer se termini za ovu prestižnu salu rezervišu više godina unapred.
Bilo kako bilo i sledeće godine veliki broj gostiju biće prisutan na ovom jedinstvenom događaju u srpskoj dijaspori, Svetosavskom balu, koji se održava već 19. godina bez pauze u Beču, i to u duhu i tradicije iz 19. veka i moderne elemente savremenog života.
Do sledećeg bala! Pozdravljamo vas od srca!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava