6. januar: Sveta tri kralja kod katolika i Badnji dan za pravoslavne vernike

06. jan 2018 u 00:21

Svake godine 6. januara u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i mnogim drugim evropskim zemljama se proslavlja praznik - Sveta tri kralja. U Austriji, 6. januar je zvanični praznik i tada se završavaju katolički božićni običaji, a nastavljaju pravoslavni božićni običaji. Pravoslavna crkva i vernici istog dana slave Badnji dan i Badnje veče.

Praznik „Sveta tri kralja“ su u hrišćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci, koji su, prema jevanđelju, došli da se poklone Isusu posle rođenja. Slavlje ovog praznika ima svoje početke u istočnim hršćanskim crkvama, kao Isusovo rođenje (koje kasnije počinje da se slavi kao Božić).  Pohod trojice mudraca koji su došli u Betlehem da se poklone novorođenom kralju, kao i sve događaje Isusovog detinjstva do njegovog krštenja na Jordanu. U katoličkoj crkvi ovaj dan slavi se 6. januara kao Bogojavljenje. Posljednji put se pali božićna sveća, završava blagoslov domova i porodica i uklanjaju božićnje jelke. Kako se u Austriji obeležava Božić u krugu porodice i kako izgleda jelovnik u pojedinim delovima Austrije pročitajte u našem predhodnom tekstu.
Sveta tri kralja je neradni dan u Austriji, a ujedno i poslednji dan božićnjeg raspusta za đake u Austriji.

Badnji dan i Badnje veče za pravoslavne vernike

Pravoslavna crkva i vernici 6. januara slave Badnji dan i Badnje veče, pripremajući se za proslavu najradosnijeg pravoslavnog praznika, Božića, rođenja Isusa Hrista.  28. novembra počinju šestonedeljni Božićni post koji traje do 7. januara. Prema hrišćanskom učenju, Božićni post je uveden po uzoru na Isusa Hrista koji je prema predanju, 40 dana proveo u pustinji u postu i molitvi.
Badnji dan i Badnje veče, pored Srpske Pravoslavne crkve , slave Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, beloruski i ukrajinski pravoslavci, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Pročitajte i ovo: Praznične liturgije na Badnji dan i Božić u Beču 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava