Učenici u privredi i izučavanje zanatskih zanimanja

05. apr 2019 u 09:18

Izučavanje zanata u Austriji, po takozvanom "dvojnom/dualnom sistemu", jedna je od mogućnosti daljeg školovanja posle završenih osam razreda.

Jedna od mogućnosti daljeg školovanja u Austriji posle završenih osam razreda je i izučavanje zanata, Lehre ili Lehrausbildung, i osposobljavanje za neko od oko 260 zanimanja koliko ih je trenutno na raspolaganju mladima u Austriji.

U proseku se 40 % učenika posle završetka obaveznog školovanja odlučuje za zanatsko zanimanje. U Beču se trenutno obučava oko 19.000 mladih,  u oko 4.150 firmi za neko stručno zanimanje.

 

Vruća faza za traženje mesta za izučavanje zanata

Sa traženjem mesta za izučavanje zanata u nekoj firmi, treba početi već i godinu dana pre početka izučavanja zanata. Mnogi su to već i uradili od jesenas do sada, ali za one koji se još nisu odlučili – nije kasno.

Mnoge firme su još uvek u potrazi za učenicima u privredi, a informacije se mogu dobiti u samoj školi đaka, kod Zavoda za zapošljavanje (AMS Jugendliche, 1060 Wien, Gumpendorfer Gürtel  2b), na internet stranici Privredne komore Beča, u brojniim savetovalištima za mlade, kao i direktno u firmama koje traže učenike u privredi.

Sad je poslednji trenutak da se konkuriše za neko od slobodnih mesta za izučavanje zanata od narednog septembra.

Problem je i u tome što je interesovanje za neka zanimanja preveliko tako da su, na primer, mesta za frizerke kod devojaka, ili za automehaničare kod dečaka već odavno popunjena. Dečaci bi trebalo da se zapitaju da li pored automehaničarskog postoje i još neka druga zanimanja  koja bi mogla da budu interesantna, jer bi trebalo da im bude jasno da za jedno mesto automehaničara konkuriše i 20 do 30 drugih mladića.

 

Dualni sistem: 80% praksa, 20% škola

Školovanje se odvija po takozvanom „dvojnom/dualnom sistemu“, što znači da učenik posećuje školu i radi u firmi. Oko 80 odsto školovanja, učenik  provodi u preduzeću, a 20 odsto u zanatskoj školi. Izučavanje zanata traje od 2 do 4 godine, a  zanatska škola se pohađa ili tokom cele godine (jednom do dva puta sedmično) ili kao kurs (osam do dvanaest sedmica u komadu). Ostatak vremena šegrt uči i radi u pogonu.

 

Karijera sa zanatom

Po završetku obrazovanja u nekom zanatskom zanimanju mladi imaju brojne otvorene mogućnosti za stručno usavršavanje, koje im pružaju šanse za napredovanje na poslu i dalji razvoj, na primer:

  • Dodatni završni zanatski ispit u nekom srodnom zanatskom zanimanju
  • Ispit za pogonskog majstora
  • Majstorski ispit
  • Obavljanje samostalne delatnosti
  • Ispit za sticanje prava na upis studija ili stručni ispit zrelosti („Zanat i matura“) kako bi se započele studije na univerzitetu ili stručnoj visokoj školi

Inače, oko 40 % osoba na rukovodećim mestima u austrijskoj privredi (preduzetnici i poslovođe) su završili zanat.

 

POGLEDAJTE VIDEO: Emisija „Dijaspora TV“ – Gospodin Mario Grnja iz odelenja za zanate  bečke Privredne komore objašnjava važnost i mogućnosti zanatskih zanimanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava