BEČ: Nova elektronska knjižica o vakcinisanju dece

03. dec 2018 u 02:10

Grad Beč će 2020. godine uvesti elektronski pasoš za vakcinaciju dece, a ovaj elektronski dokument biće uveden i u pokrajinama Donja Austrija i Štajerska.

©Gerry Mayer-Rohrmoser

 Mutter-Kind-Pass (Pasoš za majku i dete)  je u Austriji, kao obavezan, uveden pre 40 godina. U jednom delu ove zdravstvene legitimacije postoji i deo gde se upisuju i vakcinacije deteta.

U cilju povećanja stepena imunizacije, izbegavanja duple vakcinacije i bolje mogućnosti reakcije u slučaju pandemije, Grad Beč će 2020. godine uvesti elektronski pasoš za vakcinaciju dece. Tokom tog procesa, u 2019. godini će svi neophodni sistemi prvo biti implementirani kod lekara opšte prakse, pedijatara i lekara za javno zdravstvo.

Elektronski podaci zameniće papirnu knjižicu s podacima o vakcinaciji koja, iako decenijama uspešno primjenjivana, više ne može udovoljiti potrebama modernih instrumenata za preventivno zdravlje. Elektronski pasoš realizuje se u sklopu elektronske dokumentacije u zdravstvu ELGA.

Lekarska komora pozdravlja ovaj projekat kao primer pozitivnih strana digitalizacije. Ovaj elektronski dokument biće uveden i u pokrajinama Donja Austrija i Štajerska. U pilot projektu biće uključena deca od nula do šest godina. Na ovaj način biće vrlo skoro moguće elektronski dokumentovati jednu celu generaciju. Dug period priprema je bio potreban da bi se osigurala adekvatna zaštita podataka.

U Austriji postoji aplikacija za mobilne telefone FamilienApp koja trudnicima i majkama pruža mnoštvo korisnih informacija i obaveštava ih o terminima važnim za zdravlje deteta.  Aplikacija korisnice podseća na preglede i predviđene  vakcinacije. Više na ovu temu u našem predhodnom tekstu.

Izvor: EuroComPR

PROČITAJTE JOŠ I OVO: Besplatna vakcinacija protiv HPV-Virusa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava