Beč: Pravoslavni vernici slave najveći praznik Vaskrs

07. apr 2018 u 22:14

Povodom Vaskrsa će se u svim pravoslavnim crkvama u Beču služiti ponoćna bogosluženja i svečana jutrenja na kojima se uz molitvu i čitanje Jevanđelja objavljuje najveća radost hrišćanskog sveta.

Vernici i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve slave najveći hrišćanski praznik Vaskrs, koji ove godine pada u nedelju, 8. aprila 2018.

Po crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i andjeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao. Na Vaskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima.

 

Farbana jaja: Novi početak, napredak i radost novog života

U tradiciji mnogih naroda, kao i u srpskom, simbolika šarenih jaja vezuje se za novi početak, napredak i radost novog života. Ona imaju ulogu čuvara kuće i zaštitnika ukućana.

Jaje kao simbol Uskrsa datira još od vremena kada je Marija Magdalena caru Tiberiju poklonila jaje govoreći mu da je Isus vaskrsao, ali simboliše i nov život, snagu života, jer pile samo iznutra razbija ljusku i izlazi na svetlost dana. Jaje je simbol života.

Tri dana, koliko Vaskrs traje, rođaci, prijatelji i komšije daruju se ofarbanim jajima, u posetu se ne ide bez usršnjih jaja, niti će se desiti da vam tih dana neko dođe u posetu a da vam nije doneo jaja.

Na dan Uskrsa, oni koji su postili, omrse se prvo jajetom. U vreme Uskrsa, pravoslavci ,pozdravljaju jedni druge sa – Hristos voskrese – Vaistinu voskrese!

 

Raspored bogosluženja u srpskim crkvama u Beču

Nа Veliki četvrtаk u večernjim čаsovimа, u Sаbornom hrаmu Svetog Sаve u Beču služenа je jutаrnjа službа Velikog petkа. NJegovo Preosveštenstvo Episkop аustrijsko-švаjcаrski G. Andrej pročitаo je prvo od 12 Jevаnđeljа, а zаtim su sveštenici brаtstvа Sаbornog hrаmа zаjedno sа Arhijerejem čitаli i odslužili službu o strаdаnjimа Gospodnjim. Episkop Andrej predstojаo je nа Veliku subotu evhаristijskim Sаbrаnjem u mаnаstiru Uspenjа Presvete Bogorodice u Himelstiru, pokraj Hanovera.
U ponedeljak 9. aprila, na drugi dan Vaskrsa,  Hram Vaskrsenja Hristovog u 2. bečkom bezirku proslavlja crkvenu slavu uz prisustvo Episkopa Andreja. Služba počinje u 9:30 časova.

POGLEDAJTE VIDEO: Vaskršnje jutrenje u hramu Vaskrsenja Hristovog u Beču

Hram Svetog Save
Veithgasse 3, 1030 Wien
8.april VASKRSENJE HRISTOVO
00:00 Vaskršnje jutrenje i Sveta Liturgija
09:00 Druga Sveta Liturgija
18:00 Pashalno večernje

Hram Rođenja Presvete Bogorodice (Novi hram)
Neulerhenfelderstr. 47, 1160 Wien
8. april VASKRSENJE HRISTOVO 
00:00 Vaskršnje Jutrenje i Sveta Liturgija
09:30 Sveta Arhijerejska Liturgija
18:00 Pashalno Večernje

Hram Vaskrsenja Hristovog
Engerthstr. 158, 1020 Wien
8. april VASKRSENJE HRISTOVO 
00:00 Vaskršnje jutrenje i Sveta Liturgija
09:30 Druga Sveta Liturgija
18:00 Večernje

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava