„Vaskrsni Srbijo“ predstava i čas istorije u Beču

02. maja 2018 u 11:16

Zajednica srpskih klubova u Beču je proteklog vikenda ugostila studente i profesore Učiteljskog fakulteta iz Užica koji su pred bečkom publikom izveli predstavu "Vaskrsni Srbijo".

Svečana akademija i muzičko-scenski prikaz  „Vaskrsni Srbijo“ – (pre) 100 godina (posle)“ posvećena  je povlačenju srpske vojske i naroda sa teritorije srpske države pre 100 godina. Tada je srpski narod, zajedno sa svojom vojskom, prolazio albansku golgotu, da bi u proleće 1916. godine, stupio na tlo Grčke i prvi put slavio Uskrs na tuđoj, ali pravoslavnoj teritoriji.

Namera autora nije bila da ovaj važan istorijski događaj predstavi isključivo faktografski, već je cilj bio da jednu istorijsku sliku oživi i emocionalno oboji, što je zaista i uspeo. Gledajući  muzičko-scenski prikaz  „Vaskrsni Srbijo“ publika, uvek, snažno doživi i vreme, i okolnosti, i stradanje.

Akademija je posebna i po tome što su u njoj uzeli ravnopravno učešće profesori i studenti, zaposleni na Učiteljskom fakultetu, a mešoviti hor i orkestar, brojnim srpskim pesmama,  oživljavaju posebne emocije.

 

U Beču veliki apluz za Užičane i suze u očima

Publika u Beču je sa velikim interesovanjem pratila celovečernji program „Vaskrsni Srbijo“  i sa suzama u očima i velikim aplauzom pozdravila nastup studenata.

Ambasador Srbije u Austriji Pero Janković, po završetku Akademije, u emitivnom obraćanju prisustnima, zahvalio se gostima i domaćinima. Sa rečima hvale što su Užičani pokazali kvalitetan program poučan za ljude koji žive u Beču, a s druge strane što je Zajednica svojim angažovanjem uspela da realizuje jedan ovako važan projekat i sa velikim brojem učesnika i da im obezbedi boravak u Beču. Inače, na sceni je učestvovalo 95 studenata i profesora užičkog fakulteta, koji su u Beču  bili smešteni kod članova klubova Zajednice, tako da je to bio jedna mogućnost za druženje i upoznavanje. Mnogim studentima iz Užica ovo je bio prvi boravak u inostranstvu, van granica Srbije.

 

Predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Borislav Kapetanović objasnio je da je akademija održana u okviru obeležavanja 100 godina od završetka Velikog rata, sa ciljem da pre svega omladina dobije „čas istorije“.

Studenti Pedagoškog fakulteta posle Beča putuju u Sloveniju i  tamo će biti jedini fakultet van te države koji će učestvovati na njihovoj Pedagoškoj olimpijadi u Izoli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava