Vinjeta: 14. januar poslednji rok za kupovinu digitalne vinjete

14. jan 2020 u 12:37

Vinjeta je na austrijskim autoputevima obavezna i može se kupiti kao nalepnica ili digitalna vinjeta koja počinje da važi tek 18 dana od dana kupovine.

(c) ASFINAG

Kako bi se osigurali da Vaša digitalna vinjeta važi od 1. februara 2020. godine , Asfinag nas podseća da je danas poslednji rok za njenu kupovinu.

S obzirom na to  da se digitalna vinjeta  može koristiti samo 18. dan nakon on lajn kupovine, 14. januar je vrlo važan datum za njenu kupavinu i buduće korišćenje u 2020. godini.   Dakle, ko još u toku dana kupi digiralnu vinjetu u onlajn prodavnici  ili besplatnoj aplikaciji ASFINAG osigurava sebi da bez problema može koristiti auto-puteve i brze puteve od 1. februara 2020. godine.

Kada kupite digitalnu godišnju vinjetu putem onlajn  prodavnice, pretplatnička usluga se može aktivirati sa samo nekoliko klikova. To znači i da se važnost  godišnje vinjete može automatski produžiti sledeće godine.
Digitalne vinjete dostupne su i na prodajnim automatima ASFINAG-a. Digitalne vinjete koje se kupuju kod prodajnih partnera, kao što su ÖAMTC, ARBO, trafike  i pojedine  benzinske pumpe, takođe odmah važe.

Korišćenje autoputeva i brzih puteva (uključujući gradske zaobilaznice) u Austriji podležu naplati na sledeći način: kupovinom vinjete koja se nalepi na staklo (šoferšajbni) ili u elektronskoj formi.  Obaveza vinjeta u Austriji važi za sva vozila ispod 3,5 tone, što znači i za motore.

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

U Austrji je od 2017. godine uvedena i elektronska (digitalna) vinjeta. Prelazak sa stare vinjete -nalepnice na elektronsku vinjetu  nije obavezan, već dobrovoljan.

Najveća prednost ove „nevidljive nalepnice“ je u tome što vlasnici (Wechselkennzeicheninhaber) mogu da je koriste za dva do tri svoja vozila i više ne moraju da nabavljaju posebnu vinjetu za svako vozilo.

Jedini nedostatak digitalne vinjete je u tome što počinje da važi tek 18 dana od dana kupovine, zato što prvo mora da istekne zagarantovani rok za odustajanje od online-kupovine, a i da ostane dovoljno vremena za vraćanje robe poštom.

 

Od 1. februara  vinjeta u Austriji mora biti zamenjena novom i  ovom prilikom vas podsećamo da to svakako uradite . S obzirom na to koliko košta kazna isplati se kupiti vinjetu  jer se bez važeće vinjete za motor na licu mesta plaća 65 evra, a za automobil 120 evra. Ako se vinjeta ne plati na licu mesta, sledi prijava kod policije. Kazne u tom okviru iznose od 300 do 3.000 eura. Često se dešava da vozači vrše manipulaciju na vinjeti i u tom slučaju očekuje ih kazna do 240 evra.

 

Pravilno lepljenje vinjete
– Automobil: na unutaršnjoj strani prednjeg stakla automobila, na levom rubu ili iza unutarašnjeg retrovizora.
– Motocikli: na teško odstranjivom, dobro vidljivom sastavnom delu motora.

Osim godišnje vinjete, u Austriji se može kupiti i vinjeta koja važi 10 dana ( auto 9,40 €, motor 5,40 € ) i 2 meseca ( auto 27,40€, motor 13,70 € ).

Za 2020. godinu godišnja vinjeta je svetlo plave boje i skuplja nego do sad.

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Umesto šaltera: Nova onlajn platforma u Austriji za obavljanje birokratskih poslova

Policija u Austriji: Programi za prepoznavanje lica sa video nadzora

 

Diskriminacija stranaca: Poseban telefonski broj za prijavu slučajeva u Austriji

Pasoš preko mobilnog? Planira se online-platforma za administrativne poslove

Inkassobüro: Stigla vam je opomena za otplatu dugova? Evo kako da postupite!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava