Beč: Besplatna pomoć u učenju – “Förderung 2.0“

07. okt 2019 u 11:49

Pomoć u učenju za decu od 10 do 14 godina starosti je već nekoliko godina glavno težište podrške Grada Beča i sprovodi se u vidu besplatne pomoći u učenju pod nazivom “Förderung 2.0“.

Vladajuća bečka partija, SPÖ, još od 2014. godine sprovodi obrazovni projekat u vidu besplatne pomoći u učenju pod nazivom “Förderung 2.0“. Projekat je predviđen za decu od 10 do 14 godina i sprovodi se u bečkim školama.
Razlog za uvođenje ovog projekta je da sve više roditelja ne može finansirati svojoj deci dodatne privatne časove učenja. Ova obrazovna inicijativa uštedi svakoj porodici oko 600 evra godišnje a đaci imaju manje poteškoća u učenju.

Förderung 2.0 ima fokus na predmete nemačkog jezika, matematike i engleskog jezika.
U okviru projekta previđena su dva dodatna časa učenja u nedelji za svakog učenika i sprovodiće se u manjim grupama od oko 10 učesnika.

Najveći broj učitelja radi sa decom u osnovnim i  u novim srednjim školama, kao i u gimnazijama AHS.
Za najmlađe učenike dodatni besplatni časovi održavaće se direktno u njihovoj osnovnoj školi, a što se tiče starijih đaka biće organizovano učenje u kooperaciji sa više škola kao što su VHS Volkshochschule  u slobodnom prevodu – narodnim školama.

 

“Förderung 2.0“ je velika šansa za poboljšanje kvaliteta obrazovanja i života Beča u budućnosti, a dodatni cilj grada Beča je višejezičnost i da svako bečko dete treba da govori najmanje dva jezika.

 

Prijava za besplatne časove je u toku

Od ponedeljka, 30. septembra, deca u uzrastu od 10 do 14 godina mogu se  prijaviti za besplatne časove za pomoć u učenju u VHS školama.

Kursevi počinju 14. oktobra u oko 140 bečkih škola, a više informacija pročitajte na zvaničnoj stranici VHS škola – dopunski časovi.

„Uz besplatnu pomoć u učenju otvaramo svoj bečkoj deci veće obrazovne mogućnosti, posebno deci čiji roditelji ne mogu da pomognu kod kuće. Projekat  “Förderung 2.0“ nudi  kvalitetnu ponudu dodatne podrške u učenju“, rekao je bečki savetnik za obrazovanje Jurgen Czernohorszki.

Bečke škole su spremno dočekale oko 240.000 đaka u novoj školskoj godini 2019/20, a gradska vlast u Beču uložila je više miliona evra u brojne projekte.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

VHS univerziteti: Bolje obrazovanje – bolje šanse

Početak školske godine: Bečke škole spremno dočekale oko 240.000 učenika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava