Naučna saradnja Univerzitetskih klinika Narodni front i AKH

07. apr 2017 u 11:49

Doktori ginekološko akušerske klinike „Narodni front” iz Beograda boravili su u Beču u sklopu projekta i naučne saradnje sa bečkom Univerzitetskom klinikom za ginekologiju. U planu su i širi oblici saradnje.

Direktorka Ginekološko akušerske klinike „Narodni front” – Beograd prof. dr Snežana Rakić sa saradnicima boravila je u Beču u sklopu projekta i naučne saradnje sa bečkom Univerzitetskom klinikom za ginekologiju koja je pod upravom profesora dr. Petera Huslajnera.

Saradnja dve Univerzitetske klinike je otpočela 2015. godine uz podršku Ambasade Republike Srbije u Beču i odvija se u formi stručnih poseta i razmene stručnih boravaka i rada mladih doktora koji u intervalima od mesec dva borave u Beču i Beogradu. Austrijski lekari su u toku boravka na klinici „Narodni front“ najviše bili zainteresovani za same porođaje i obim rada u porođajnoj sali, kao i za dijagnostiku.

Ono što je zajedničko za dve klinike je da su one i nastavne baze Medicinskih fakulteta, a kao tercijarne ustanove svakodnevno primaju pacijente iz cele zemlje kojima je potrebna najveća zdravstvena podrška i logistika. Kao takve su ujedno i mesta na kojima veliki broj budućih mama žele da njihove bebe dođu na svet.
Najpoznatije ginekološko-akušerska klinike nisu rekorderi samo po broju porođaja, već i po broju metoda koje se sprovode u oblasti za koju su nadležne.

„Ovo je jedna uspešna saradnja i proširiće se u vidu kliničkih studija i narednih projekata. Već su utemeljine dve kliničke studije, jedna je rano prsnuće plodovih ovojaka, a druga se tiče infekcije u ginekologiju. Mi ćemo uzeti aktivno učešće na simpozijumu koji će se održati u Beču, u oktobru ove godine.“ – objašnjava prof. dr Snežana Rakić, direktorka Ginekološko akušerske klinike „Narodni front”.


Profesor dr. Peter Huslajner, direktor Ženske klinike AKH je zadovoljan saradnjom i kaže da se pokazalo da se dobro dopunjuju sa srpskim lekarima i da je svako od njih naučio nešto novo.

„Mnogo sam ponosan na našu saradnju i mislim da je u današnje vreme važno da proširujemo svoje vidike, da imamo uvid u druge kulture i narode jer su problemi svuda isti. Čovek može mnogo da nauči od drugih, i ne treba se zatvarati u svoj svet i misliti da je žumance od jajeta, već trebate videti šta to i drugi rade, zbog toga i postoje ove uzajamne posete i saradnje.“ – zaključuje profesor dr. Peter Huslajner.

Posvećene naučnoj, stručnoj i akademskoj razmeni znanja, iskustava i ideja obe klinike imaju jasan cilj, dobrobit svake pojedinačne pacijentkinje i njihovih potomaka. Stoga su aktivnosti usmerene na naučnom i stručnom usavršavanju kroz međunarodnu saradnju, klinike Narodni front i AKH, od velikog značaja za obe države.

Prijem u ambasadi

U Ambasadi Republike Srbije u Beču, priređen je koktel za srpske i austrijske lekare gde su u spontanom razgovoru razmenili utiske o poseti Beču. Svoje vrlo pozitivne utiske izneo je i ambasodor Srbije u Austriji, Pero Janković.

“Kada sam pre dve godine prvi put posetio profesora Huslajnera, nisam imao predstavu kako će se saradnja razvijati. Danas sam veoma radostan kada vas vidim u ovako velikom broju i kada vidim da ste uspeli da vaša saradnja ide u pozitivnom i uspešnom smeru. Moj mandat u Austriji se polako bliži kraju ali ću pomno pratiti vaš projekat i želim vam mnogo novih naučnih saznanja“. – rekao je prisutnima ambasador Republike Srbije u Austriji, NJ.E. Pero Janković.

2017., Dijaspora.tv, Beč

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava