Austrija: Vlada ukinula Zakon o zabrani pušenja

24. mar 2018 u 08:54

Zakon koji je predviđao absolutnu zabranu pušenja u gastronomskim objektima u Austriji i koji je trebao da bude na snazi od 1. maja 2018. nije izglasan.

Planirana zabrana pušenja u gastronomiji, koja je trebalo da stupi na snagu 1. maja, neće, dakle, stupiti na snagu. To su u austrijskom parlamentu odlučile vladajuće partije Narodna (ÖVP) i Slobodarska (FPÖ) partija, bez obzira na snažan otpor opozicije.

Pušenje će, dakle, i dalje biti dozvoljeno isključivo u posebno označenim, potpuno od nepušačkog dela fizički odeljenim i zatvorenim sporednim prostorijama (ako se radi o lokalima s više prostorija). Ako to nije slučaj i ako je lokal manji od 75 m2 i pretežno namenjen konzumiranju pića, onda će i tu i dalje moći da se puši.

Takođe je odlučeno da se zabrani prodaja cigareta licima mlađim od 19 godina, ali to treba da važi tek od 2019. godine. Doneta je i zabrana o pušenju u vozilima, ako su u njemu i lica mlađa od 19 godina. Za one koji prekrše tu zabranu predviđena je kazna od 100 evra (a u ponovljenom slučaju i do 1.000 evra).

Jučerašnja sednica parlamenta je, po mišljenju nekih poslanika, bila jedinstvena u svetu. Do sada, naime, ni u jednoj zemlji nije učinjen korak nazad po pitanju zaštite nepušača.

Procenjuje se da u Austriji godišnje umre 1.029 lica zbog posledica pasivnog pušenja. To znači da od posledica pušenja drugih ljudi godišnje umre više lica, nego što ima žrtava u saobraćajnim nesrećama, kaže se u saopštenju Društva za punmonologiju. Pasivnim pušenjem unosi se u organizam 7.000 hemijskih materija, od kojih najmanje 69 izazivaju rak.

 

Referendum sa najmanje 900.000 potpisa

Zahtev Socijaldemokratske partije (SPÖ) za referendumom o zabrani pušenja nije dobio većinu u parlamentu. Ali zato je vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe najavio mogućnost održavanja referenduma ako se u sadašnjoj kampanji prikupljanja potpisa za peticiju „Don’t smoke“ dođe do 9000.000 potpisa. Do sada je peticiju potpisalo 540.000 ljudi.

 

Treći po redu uzrok smrtnosti

Treći po redu uzrok smrtnosti u čitavom svetu, hronična plućna bolest COPD, je 90% posledica pušenja. „Kako kod aktivnog, tako i kod pasivnog pušača dolazi do taloženja štetnih materija u plućima, do hronične upale i do razaranja plućnog tkiva“, kaže Marco Idzko, specijalista za plućne bolesti na bečkom medicinskom fakultetu.

U zemljama, u kojima je sprovedena zabrana pušenja u lokalima, zabeleženo je za 10% manje spontanih abortusa i do 18% manje dece je moralo u bolnicu zbog astme – tako nešto sada se ne može očekivati u Austriji.

Eksperti medicinskog univerziteta u Gracu su izračunali  da bi 5.000 srčanih infarkta i 3.200 moždanih udara godišnje moglo da se spreči da je ostala na snazi zabrana pušenja.

Pročitajte još i ovo: Koja opojna sredstva koriste Bečlije?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava