Želite da postanete detektiv/ka? Iskoristite šansu!

15. nov 2017 u 11:23

Evropska detektivska akademija EURODET u 14. becirku organizuje školovanja za detektivske asistente. Državljanstvo nije odlučujuće, prilike za zapošljavanje su dobre, a praktična obuka vrlo uzbudljiva.

U Beču trenutno postoji 115 profesionalnih detektiva koji poseduju zvaničnu dozvolu za bavljenje ovim poslom (Gewerbeschein). Oni rade ili kao pojedinci ili rukovode biroima sa do 25 saradnika.  Potražnja postoji, tako da zainteresovani mogu da se prijave za obuku Evropskoj detektivskoj akademiji.

Detektiv nije klasično muško zanimanje. Šanse za zaposlenje su izuzetno dobre i za žene, pre svega u ulozi telohranitelja (Personenschutz)“, kaže Markus Schwaiger koji je u Akademiji zadužen za školovanje i navodi da su 95 procenata profesionalnih privatnih detektiva muškarci. Broj zaposlenih žena se povećava, ali ih je i dalje jedva deset posto. U bečkim detektivskim biroima sada radi 120 školovanih detektivki. Eurodet zbog svega toga poziva i žene da se prijave za obuku.

Kako izgleda školovanje?

„U okviru 100 sati praktične nastave učesnici kursa iz prve ruke saznaju kako izgleda opservacija u realnosti za razliku one iz filmova, kako se može sprečiti krađa u radnji na osnovu forenzičke nauke i kako stvarno izgledaju „bubice“ za prisluškivanje. A to je samo početak,“ kaže rukovodilac

Školovanje traje godinu dana i obuhvata ukupno 5 modula. Učesnici mogu da dobiju subvenciju za troškove od waff-a ili AMS-a. Apsolventi dobijaju certifikat „Asistent profesionalnog detektiva“  sa dozvolom za nošenje oružja  (ausgebildete/r Berufsdetektiv-AssistentIn mit Waffenführerschein).

Kursevi se održavaju svakih 5-6 nedelja utorkom od 19.00 – 22.00 i prilagođeni su potrebama zaposlenih osoba. Subotom i nedeljom je praksa. Sledeći večernji kursevi počinju: 9.1., 13.3., 15.5., 17.7. i 25.9.2018. Ukupno se održava 250 sati nastave, od kojih je 100 sati prakse. Sadržaji modula su: metodika, kriminologija i kriminalistika, pravo, tehnika, samoodbrana, zaštita osoba (telohranitelji) itd.

Posle kursa ne možete da otvorite svoju detektivsku agenciju, jer je za tako nešto potrebna višegodišnja praksa i državni ispit. Razlog je u tome što Austrija samostalnim profesionalnim detektivima omogućava brojna prava (npr. da vode istragu o krivičnim delima, rade kao telohranitelji, odnosno preuzmu odgovornost za ljudske živote itd.).

Preduslovi i cena kursa

Kandidati treba da budu stari najmanje 18 godina, da podnesu potvrdu o nekažnjavanju (bez unosa u Registar kaznenih dela) i da po mogućnosti poseduju vozačku dozvolu B. Državljanstvo nije preduslov. Nema određene starosne granice „na gore“, niti se traži određena visina i težina. Kandidati bi ipak morali da budu pokretljiviji, odnosno da budu u stanju da par sati negde sede, voze i drže oružje, jer se sve drugo odigrava „samo u glavi“. Mnogo je važnije da brzo shvataju i da su sposobni za ophođenje s ljudima, nego da odgovaraju „normi“ po pitanju visine i težine.

Ko ne vidi dobro, može takođe da se školuje, ali mora dobro da vidi s naočarima ili sočivima. Kandidati moraju da polože test podobnosti za detektivsko zanimanje. Na uvodnom testu (20 pitanja multiple choice) treba da odgovorite na pitanja iz opšteg obrazovanja, matematike i geografije, a proverava se i znanje nemačkog jezika. Pitanja nisu teška, jer treba samo da se vidi kako razmišljate i da li ste u stanju da na nemačkom pratite sadržaje kursa. Austrijski državljani koji su služili „civilni“ rok 15 godina posle ne mogu da dobiju dozvolu za nošenje oružja, pa tako nema svrhe da posećuju kurs.

Večernji kurs košta 588 evra po modulu (znači puta 5), a može da se plaća i 245 evra mesečno tokom cele godine. Zainteresovani kandidati i kandidatkinje mogu da dobiju subvenciju. Ako vam treba pomoć prilikom podnošenja zahteva, odnosno kalkulacija troškova za subvenciju (za AMS ili waff), možete da ga ispunite odmah na web-stranici Akademije.

Ukoliko ste, dakle, zainteresovani za ovo dinamično zanimanje, prijavite se za neki od narednih večernjih kurseva.

Za obaveštenja možete nazvati 01/5449532-23 ili poslati Mail na office@eurodet.at. Web adresa: www.eurodet.at

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava