Zvanično otvorena sezona letnjih bašti u Beču

18. apr 2018 u 06:55

Po pravom prolećnom vremenu član gradske vlade Mihael Ludvig i predsednike privredne komore Beča, Valter Ruk, su u ponedeljak i zvanično otvorili sezonu letnjih bašti u Beču. U Beču sada ima 350 takvih bašti više nego prošle godine.

Oko 3.500 letnjih bašti u Beču su omiljena mesta gde njegovi stanovnici vole da svrate i uživaju na svežem vazduhu. Letnje bašte imaju dugu tradiciju u Beču.  Ovde ih zovu Schanigarten. Garten znači bašta, a ono Schani (Šani) je po legendi ostalo kad je jedan ugostitelj doviknuo svom pomoćniku: „Hajde Šani, iznesi stolove i stolice napolje“. Prvu dozvolu  za letnju baštu u Beču dobio je 1750. godine kafedžija Đani Taroni na Grabenu.

„Letnje bašte su tipična mesta za uživanje u našem gradu zato što Bečlije veoma rado spajaju lagodnost sa kulinarskim programom“, naglasio je gradski ministar Ludvig  na otvaranju u kafeu „Mocart“ na trgu Albertinaplatz.

Njegov partner na otvaranju, predsednik Ruker, je podvukao: „Letnje bašte su za Bečlijke i Bečlije nešto posebno, nešto kao druga dnevna soba na otvorenom prostoru. Otvaranjem sezone letnjih bašti naše kafane  čine bečki šarm još neposrednijim i udaraju svoj svojevrstan pečat slici grada.“

 

U poslednje vreme znatno porastao broj letnjih bašti

Prošle godine je  u Beču bilo 10% više letnjih bašti nego u prethodnoj godini. Razlog tome treba tražiti i u činjenici da je oko 155 ugostitelja svoje stolove i stolice iznosilo ispred lokala i preko zime. To je od prošle zimske sezone bilo moguće zahvaljujući izmeni odgovarajućeg zakona. Novih letnjih bašti ima ukupno 350.

 

Kako otvoriti letnju baštu?

Za otvaranje letnje bašte na javnoj površini je potrebna dozvola nadležnog organa, u Beču je to „Magistratisches Bezirksamt“ . Pored dozvole za rad u „letnjoj sezoni“ od 1. marta do 30. novembra, postoji mogućnost dobijanja dozvole i za zimsku sezonu. Prva dozvola za letnju baštu može biti izdata najduže na period od jedne godine, a prilikom produžavanje najviše do sedam godina.

U slučaju promene vlasnika lokala, dozvola prelazi na novog vlasnika ukoliko se ta promena prijavi nadležnom organu u roku od 8 nedelja.

Više informacija na Dozvole za letnje bašte

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava