Austrija produžava zabranu slobodnog zapošljavanja za Hrvate?

19.01.2018

Pošto je Hrvatska pristupila Evropskoj Uniji još 2013. godine, Austrija bi trebalo da otvori svoje radno tržište za državljane ove Republike. Austrijska Vlada, međutim, želi da produži zabranu do predviđenog maksimuma od 7 godina posle pristupanja.

Ministarka za socijalna pitanja u Vladi Austrije Beate Hartinger-Klein smatra da Austrija zbog velikog broja nezaposlenih ne može da podnese otvaranje radnog tržišta za državljane članice EU Republike Hrvatske koje je bilo predviđeno za 1. juli 2018., pet godina posle pristupanja. Zato Vlada ozbiljno razmišlja o podnošenju zahteva za produženje ovog roka   sve do maksimalno mogućeg perioda od  7 godina, znači do 1. jula 2020.

Ministarka Hartinger-Klein je dalje izjavila da će Vlada na vreme podneti odgovarajući dokument za EU u kojem će obrazložiti svoj stav zasnovan na teškom stanju na radnom tržištu, jer  trenutno postoji 400.000 nezaposlenih u Austriji. Smatra se da ovo produženje neće predstavljati problem, jer mogućnost zatvaranja radnog tržišta za nove članice EU na najdalje 7 godina posle pristupanja već odavno postoji i korišćena je i u slučaju Poljske, Rumunije i Bugarske.

Evropska komisija bi teoretski mogla da se suprotstavi produžavanju, ali je to malo moguće, a i ako bi se to desilo, sam postupak bi potrajao vrlo dugo. Osim u Austriji zabrana slobodnog zapošljavanja za državljane Republike Hrvatske do 30.6.2018. važi još i na Malti, u Holandiji, Sloveniji i Velikoj Britaniji. Nemačka je svoje radno tržište za državljane Hrvatske otvorila još 2015. godine. 

Kakav je trenutni položaj državljana Hrvatske na austrijskom radnom tržištu?

Državljani Republike Hrvatske uživaju slobodu nastanjivanja u Austriji i smeju da otvaraju firme i da rade samostalno, ali nemaju slobodan pristup radnom tržištu, odnosno mogućnost zapošljavanja u nekoj firmi bez posebne dozvole (Beschäftigungsbewilligung). Ta dozvola može da im se izda za sezonske poslove i za ključnu radnu snagu (posebno visoko kvalifikovane koji nedostaju na austrijskom radnom tržištu). Ako postoji pravo na zapošljavanje bez posebne dozvole, to mora da potvrdi AMS.

Dozvola za zapošljavanje može da im se izda samo ako poslodavac poštuje radne uslove i plaća plate po kolektivnom ugovoru. Drugi uslov je da se za traženo radno mesto posle provere stanja na radnom tržištu ne može naći neka druga nezaposlena osoba koja je na evidenciji i mogla bi da radi na tom radnom mestu.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava