Parking mesta u 1. i 8. bečkom becirku su sporna i još nema rešenja

07.08.2019

Od decembra prošle godine, zanatlije i služba nege mogu koristiti parking mesta u Beču, koja su označena samo za invalide i stanovnike tog dela grada. Ovo pravilo "navodno" ne važi za 1. i 8. što je dovelo do brojnih polemika.

Do skora su u većini bečkih becirkova, postojala mesta odnosno delovi ulica, gde je parkiranje bilo dozvoljeno samo za stanovnike tog becirka koji imaju na svom automobilu nalepnicu za parkiranje ili za invalide. Tu je od 1. decembra 2018. godine došlo do određenih promena.

Naime, zanatlije i služba nege mogu koristiti parking mesta u Beču, koja su označena samo za invalide i stanovnike tog dela grada. Ovo pravilo “navodno” ne važi za 1. i 8. becirk, jer se uprava ovih delova grada usprotivila zakonu koji je donet na gradskom nivou u Beču. Čak i pola godine kasnije, iako je na funkciju stupila i nova gradska ministarka za saobraćaj, Birgit Hebein (partija Zelenih), još uvek nema rešenja.

Zadržavanje i parkiranje je zabranjeno  „osim za vozila sa nalepnicom za parkiranje koja važi za 8. becirk”, piše na znakovima na  parking mestima za stanovnike u Josefstadtu (8.becirk). Ipak, po zakonu Grada Beča, ovu vrstu parking mesta mogu da koriste i ostali.

Razlog nejasnoća i različitih pravila je spor između Grada Beča i 1. i 8. okruga. Pre više od pola godine bivša gradska ministarka za saobraćaj, Marija Vassilakou (partija Zelenih), otvorila je ove parkinge i za vozila zanatlija i socijalnih ustanova za negu.

Na taj način ove parking zone, rezervisane za stanovnike becirka, gube svoju važnost i postaju normalne „plave zone“ gde može svako da parkira svoje vozilo uz plaćanje odgovarajuće nadoknade (Parkschein).

 

Nova ministarka ne želi izuzetke

Dakle, 1. i 8. becirk su se suprotstavili odluci Grada Beča  i odbijaju da postave nove dodatne table na saobraćajnim znakovima. Prema zakonu Grada Beča, znakovi za parkinge za stanovnike su nevažeći u ovim delovima grada, tj. parkiranje je dozvoljeno za sve.

U ovim delovima grada Innere Stadt” i “Josefstadt” ( 1. i 8. becirk) uprava se ne slaže sa ovim novim zakonom Grada Beča i po njima, važe samo dosadašnji znakovi. Nastavlja  se primenjivanje pravila da na označenim mestima mogu parkirati samo stanovnici ovog dela grada i invalidi.

Bečka ministarka za saobraćaj Birgit Hebein insistira na rešenju i ne želi da pravi izuzetke za pojedine delove grada.

U praksi, kako su za našu redakciju izjavili iz Magistrata 1. becirka, vozači koji žele da parkiraju na ovim parking mestima, a nemaju nalepnicu za 1. ili 8. becirk, ipak mogu parkirati i na mestima predviđenim samo za stanovnike ovih delova grada i invalide. Naravno, uz dodatno plaćanje parkinga na određeno vreme (Parkschein)  i poštovanja pravila parkiranja koja važe u pomenutim becirkovima.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

ÖAMTC majstori na biciklima pomažu vozačima u centru Beču!

Beč: Gradski robot odgovara na pitanja preko mobilnog!

Najam motora u Beču: Letnja atrakcija i rashlađujuća vožnja

 

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava