Pomeranje kazaljki na zimsko računanje vremena

24.10.2020

Pomeranje kazaljki desiće se u nedelju i počinje zimsko računanje vremena. Časovnici se vraćaju za jedan sat unazad, što ovaj dan čini najdužim u celoj godini.

(c) pixabay

U ranim jutarnjim satima, u nedelju  25. oktobra 2020. godine , odnosno kao i svakog poslednjeg vikenda u oktobru, izvršiće se pomeranje kazaljki na satu i počinje zimsko računanje vremena. Naime, u 3.00 sata ujutru, kazaljke se pomeraju za jedan sat unazad – na 2.00 sata.

Prošle godine se polemisalo da se ukune pomeranja časovnika na letnje i zimsko računanja vremena, na predlog Evropske komisije.

Međutim, većina država članica još uvek mora pristati kako bi to postalo stvarnost. Zvanično, Austrija preferira stalno letnje vreme kao standardno vreme.

Prema istraživanjima čak 84 odsto građana EU podržava ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena.

Letnje računanje vremena je uvedeno u Evropi 1973. godine u jeku naftne krize sa ciljem da se ostvari ušteda u energiji. Pomeranjem vremena trebalo je da se dobije jedan sat više dnevne svetlosti za privredu i domaćinstva. Francuska je napravila prvi korak, a Austrija se pridružila tek 1979. godine.
Do ujednačavanja različitih propisa u Evropskoj uniji oko uvođenja letnjeg računanja vremena došlo je 1994. godine.  Od tada, jedinstveno letnje računanje vremena važi u svim zemljama članicama EU, ali i šire, recimo na Zapadnom Balkanu.

Danas se letnje računanje vremena praktikuje u oko 70 zemalja, pre svega na severnoj polulopti zemljine kugle.

Stručnjaci tvrde da su ljudska bića veoma prilagodljiva i da male promene i pomeranje kazaljki od jednog sata sigurno neće poremetiti ritam spavanja i biološki sat organizma.

 Novi digitalni mehanizmi na javnim satovima u Beču nisu pod kontrolom GPS-prijemnika, nego su povezani sa jednim centralnim vremenskim  serverom.

Uz pomoć nove tehnologije koja je uvedena prošle godine tačno vreme na svih 74 javnih satova u Beču može jednostavnije doterati, a svi mogući problemi će takođe  prijavljuju direktno na serveru.

 

Osobe koje vole duže da spavaju, veoma će obradovati promena na satovima i zimsko računanje vremena, jer mogu da spavaju 1 sat duže .

Koliko je sati sna potrebno jednoj osobi, zavisi od nje same. Ženama je zbog hormonskih razlika u odnosu na muškarce, potreban sat vremena dužeg spavanja . Dakle , zimsko vreme više ide u prilig osobama ženskog pola.

U današnjem modernom vremenu, mnogi časovnici se ne moraju prebacitivati ručno, jer dobijaju radio-signal i sami vrše vremenske izmene. Isto važi i za satove na javnim mestima kao što su autobuske i železničke stanice, aerodromi i slično.

Reakcija organizma na vremenske promene

„Noćne ptice“ se na dan promene na časovnicima žale da tog dana ne mogu zaspati. Međutim , stručnjaci tvrde da su ljudska bića veoma prilagodljiva i da male promene od jednog sata sigurno neće poremetiti ritam spavanja i biološki sat organizma.

Da je tako, pokazuje i primer da čovek bez većih poteškoća može promeniti vremensku zonu leteteći avionom kroz čak tri ili više vremenskih zona. Naravno postoje i osobe koje su podložne desinhronizaciji ili disritmiji organizma koja se javlja onda kada je telo zbog dugih letova i promene vremenskih zona izbačeno iz ravnoteže.

To je zapravo nemogućnost organizma da se navikne na novu vremensku zonu, što uzrokuje nesanicu, gubitak apetita i pažnje, a ponekad i depresiju. Ovaj sindrom poznat kao “jet lag”.

Deca mlađa od tri godine nisu pogođena ovim problemom jer su prilagodljivija i manje podložna ustaljenim navikama. Odrasli koji se lako prilagođavaju promenama takođe manje pate od ovog sindroma.

 

Novo radno vreme u Austriji: 12 sati dnevno i nedelja od 4 radna dana

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Pijace sve omiljenije: Brunnenmarkt je najposećenija pijaca u Beču

Beč će uskoro imati pametne naočare

Beč je drugačiji: Ovce kao “prirodne kosilice” za zdraviju okolinu

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava