Povećana kontrola vlasnika pasa u Beču

20.05.2018

Od 17. maja 2018. godine i naredne dve nedelje na ulicama Beča biće povećana kontrola vlasnika pasa i njihovih ljubimaca.

Od 17. maja 2018. godine započela je velika kampanja i provera vlasnika pasa. U naredne dve nedelje, do kraja maja, vršiće se provera da li psi na  nose zaštitne korpe, da li imaju obavezne vakcine, kao i da li vlasnici imaju dozvole za pse (Hundeführschein).

Inače, ovo spada u detaljne kontrole koje bečka policija u saradnji sa Odeljenjem za veterinarske usluge i zaštitu životinja (MA 60), sprovodi nekoliko puta godišnje.

Do sada je 6.359 osoba završilo obaveznu dozvolu za posedovanja psa, koju policija, inače, kontroliše tokom čitave godine.

U Beču svi psi na javnim mestima moraju nositi korpu na njušci ili povodac u vidu kaiša. Javna mesta su ulice i trgovi, ali i javne zgrade i kuće, dvorišta, parkovi i restorani. To su i javna mesta gde se nalazi veliki broj ljudi kao što su javni prevoz  ili manifestacije.

Kada je izmet pasa u pitanju, vlasnici su obavezni da sa plastičnom rukavicom i vrećicom, pokupe iza svojih ljubimaca. Ovaj zakonski propis kontrolišu čuvari javne čistoće u Beču tokom cele godine. Za nepoštovanje ove odredbe plaća se kazna od 50 evra. U Beču je postavljeno oko 3.600 automatskih punktova sa besplatnim vrećicama, a svake godine potroši  se oko 36.5 miliona vreća.

 

Da li pas može u javni prevoz?

Da, za psa se plaća pola karte, a vlasnici godišnje karte ne plaćaju za svog ljubimca. I za male pse, koji se transportuju u odgovarajućem kavezu, vožnja je besplatna. Psi, koji se ne transportuju u kavezu, moraju imati korpu na njušci i moraju se voditi na povodcu.

 

Posebne zone za pse i kupališta za pse

U Beču je izgrađeno oko 176 zona za pse u kojima oni mogu, pušteni sa kaiša i bez korpe, šetati, trčati i igrati se sa svojim vlasnicama. Predviđeno je po  21 kvadratni metar po psu. Za vreme vrućih letnjih dana, u Beču su  na raspolaganju su nekoliko kupališta za pse.

 

Porez na pse

U Beču svako mora da plaća porez na svog psa (Hundeabgabesteuer) ukoliko se ne radi o specijalnom psu za slepe osobe. Ovo važi za svakog vlasnika psa, čiji kućni ljubimac ima više od 3 meseca starosti.
Prijava novog psa se mora izvršiti u roku od 14 dana, od dobijanja psa u vlasništvo, posle navršena tri meseca starosti životinje i to pismenim putem sa ispunjenim formularom.
Formular se može pronaći na internetu  ili naručiti na broju telefona 01 4000-07620. Posle uspešne prijave uplatnica se dobija poštom.
Porez za pse zavisi od broja pasa u jednom domaćinstvu ili firmi:

 • 72 € godišnje za prvog psa
 • 105 € godišnje za svakog dodatnog psa

Dozvola za pse (Hundeführschein)

Vlasnici određenih rasi pasa u Beču moraju imati posebnu dozvolu za pse (Hundeführschein), koja je uvedena pre nekolika godina. Uvođenjem ove regulative, po statističkim podacima, broj povreda ili ujeda smanjio za dve trećine. Prijava za  ispit za dozvolu za posedovanje psa, košta 20,84 €, a ako se u isto vreme registruje pas onda se plaća dodatnih 20,84 €. 
Kazna za vlasnike određenih rasi, koji se nalaze na specijalnoj listi, i koji nemaju Hundeführschein mogu platiti novčanu kaznu do 3.500 €.
Dozvola za pse je rezultat građanske ankete Austrije iz 2010. godine kada je većina sugrađana glasala za uvođenje iste. Od tada, svi vlasnici sledećih rasi moraju imati dozvolu za posedovanje: Rottweiler, Pitbullterrier, Bullterrier, Staffordshire Bullterrier, American Staffordshire Terrier, Mastino Napoletano, Mastin Espanol, Fila Brasileiro, Mastiff, Bullmastiff, Tosa Inu i Dogo Argentino.

Legalna kupovina kućnih ljubimaca

Ukoliko želite kućnog ljubimca i odlučili ste se na kupovinu, legalni prodavci u Austriji su registrovani odgajivači i specijalne prodavnice za kućne ljubimce. Više informacija i savete pročitajte na zvaničnom sajtu grada Beča.

 

Pomoć vlasnicima kada su finansijskim problemima

U Austriji se misli na vlasnike i njihove kućne ljubimce. Ukoliko vlasnik izgubi posao, raskine sa partnerom ili dođe u bilo koju tešku situaciju, postoji volonterska organizacija Futterbox Österreich koja pomaže vlasnicima kućnih ljubimaca.
Kućni ljubimci, da li je to pas, mačka ili neki drugi, svom vlasniku donosi mnogo sreće, zadovoljstva i ljubavi. Međutim, kada njegov vlasnik ostane bez zaposlenja i dođe u tešku finansijsku situaciju, onda su i životinje u krizi. U Beču se, od decembra 2013.-te, sprovodi projekat „Sozialtafel für Haustiere“ i namenjen je svim vlasnicima pasa ili mačaka koji se nalaze u teškoj finansiskoj situaciji. To podazumeva pravo na besplatnu hranu kao i pribor za životinje, koji se dodeljuju na unapred određenim terminima.

Pravo na ovu vrstu pomoći imaju vlasnici kućnih ljubimaca:

 • koji imaju boravak u Austriji
 • koji imaju dokaz o manjoj plati od
  • 870 € (domaćinstvo od jedne osobe)
  • 1.300 € (domaćinstvo od dve osobe)
  • + 110 € za svaku dodatnu osobu
 • koji su imali svoje kućne ljubimce i pre teške finansijske situacije

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

„TierQuarTier“: Sigurna kuća za životinje u Beču

 Kineski horoskop: 2018.  je godina zemljanog psa

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava