Sretenje u Beču: Svečanost povodom Dana državnosti Srbije

14.02.2020

Povodom Dana državnosti u Beču je u svečanoj Sofijinoj sali, organizovan prijem na kojem je bilo prisutno oko 500 zvanica.

Ambasada Republike Srbije u Austriji i Misija pri međunarodnim organizacijama priredile su u četvrtak 13. februara 2020. godine u Beču prijem povodom predstojećeg državnog praznika Sretenja.

Čestitke povodom Dana državnosti primali su ambasador Srbije Nebojša Rodić sa suprugom Janom, Roksanda Ninčić ambasadorka pri OEBS i međunarodnim organizacijama, kao i potpukovnik Željko Bosanac, izaslanik odbrane Republike Srbije u Republici Austriji.

Za ovu priliku, Ambasador Rodić i njegova supruga Jana obukli su narodnu srpsku nošnju, što je izazvalo velike simpatije svih prisutnih.

Među zvanicama su bili  diplomatski predstavnici svih najznačajnih zemalja i misija u Austriji, vojni izaslanici, predstavnici političkih i kulturnih institucija, medija i srpske dijaspore.

Prijemu su prisustvovali ambasadori Bosne i Hercegovine, Rusije, Japana, Šri Lanke, Palestine, Brazila, Iraka, Bangladeša i mnogih drugih zemalja.

Prijem je počeo himnama Srbije i Austrije, koje su otpevali Jelena Krstić i Aleksandar Stanković, a u nastavku prisutnima se obratio ambasador Srbije u Austriji NJ.E. Nebojša Rodić. On je u svom obraćanju naglasio značaj velikog praznika i važnost saradnje Srbije i Austrije.

„Zvaničnu diplomatsku saradnju, Srbija i Austrija su uspostavile 1836. godine. Istorijski gledano, saradnja i bliski odnosi izmedju srpskog i austrijskog naroda , prema zvaničnim dokumentima koji se nalaze u Beču, počela je pre tri i po veka, 1670. godine, kada je austrijski car Leopold Prvi dozvolio Srbima da u carevini posreduju izmedju Istoka i Zapada“, rekao je ambasador Rodić.

“Međusobna saradnja između Republike Austrije i Srbije iz godine u godinu raste i tome doprinose kako srpski građani koji žive i rade u Austriji, tako i austrijske firme koje posluju u Republici Srbiji. Ovakva privredna saradnja rezultat je pre svega dobrih političkih i bilateralnih odnosa, koji su rezultat promena koje su u Srbiji nastupile nakon 2012. godine. Lični odnosi puni uvažavanja i korektno političko sagledavanje evropske i svetske globalne politike, najvažnijih političkih funkcionera Srbije, daju snagu i podsticaj za dalji napredak” istakao je Rodić.

Prisutnima su se obratili i Roksanda Ninčić, ambasadorka Srbije u OEBS-u i međunarodnim organizacijama u Austrij i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

U muzičkom delu programa učestvovali su profesor i doktor harmonike  Jovica Đorđević, sa sinom Stefanom i ćerkom Ninom.

U neformalnom delu prijema posluženi su srpski specijaliteti i vina.

 

Dan državnosti Srbije ili Sretenje je državni praznik Srbije koji se praznuje 15. i 16. februara, a ustanovljen je u spomen na dan kad je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak i dan kad je u Kragujevcu 1835. godine izdan i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav. U Srbiji je počeo da se slavi ponovo od 2002. godine.

 

VIDEO SA MANIFESTACIJE I GALERIJU FOTOGRAFIJA pogledajte u našoj rubrici DIJASPORA MONITOR klikom na ovaj link. 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Svečanosti u Beču povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne Crkve

Srpski lekari obeležili slavu u Ambasadi Srbije u Beču 

Kuća sloge i jedinstva: Otvoreno Udruženje Srba u Austriji

Beč: Uspešna poseta Aleksandra Vučića

Sretenje: Prijem u Beču povodom Dana državnosti Republike Srbije

Austrija i Srbija: Najuspešnije žene koje su doprinele jačanju kulturnih veza

Srbija i Austrija: Dan austrijsko-srpskog prijateljstva u Beču

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava