24. nov 2017 u 20:00 - 21:30

“Muškarčine” u Beču – predstava o današnjoj muškosti (na Balkanu)

Pogledajte kako je danas (teško) biti muškarac na Balkanu. Pozorišta Reflektor iz Beograda gostuje u Beču 24. novembra 2017. s predstavom “Muškarčine”.

"Muškarčine" u Beču - predstava o današnjoj muškosti (na Balkanu)

U teatru “Narrenschloss” 24.11.2017.  gostuje Reflektor pozorište iz Beograda sa predstavom “Muškarčine” u kojoj se pokušava odgovoriti na pitanje: ko je u današnje vreme zaista pravi muškarac? Na Balkanu, u zemljama koje su skoro preživele ratove….

U želji da se uklope u socijalno prihvatljive matrice rodnog ponašanja, mladi muškarci rade mnoge stvari koje su štetne po njihovo fizičko ali i psihičko zdravlje. Društvo od njih očekuje da svoju muškost dokažu pokazivanjem snage, odlučnosti, hrabrosti, borbenosti i srčanosti, koja ih često uvodi u destrukciju i autodestrukciju. Vaspitani u kulturi u kojoj se muško pokazivanje emocija smatra za znak slabosti, mladi muškarci svoje emocije potiskuju i preinačuju u destruktivne oblike ponašanja. Ova predstava ima za cilj da ukaže na taj problem, ali i da dokumentuje priču generacije rođene u toku ratova na Balkanu, generacije čiji je sistem vrednosti formiran u tranziciji te je, shodno tome, konfuzan i nedovoljno čvrst.

Osnovna tema ove predstave je maskulinitet i način na koji se muškost tretira, odnosno formira u našoj kulturi. Ideja i poruka koju ona treba da prenese jeste poruka o slobodi, o ličnom ostvarenju i pokušaju da se prevaziđu kulturološki nametnute norme, koje mladiće sprečavaju da budu ono što jesu.

“Većina muškaraca zapravo ne živi. Umesto toga, oni glume da bi se zaštitili. Tokom sazrevanja izaberemo jednu od nekoliko standardnih maski – veliki radnik, kul frajer, dobar momak, muškarčina, osećajan novi muškarac. A zatim se godinama nakon toga držimo te uloge i pretvaramo da smo to mi i da je sve u redu. „Sve je kul“. „Ona je u pravu“. Međutim, unutra često preovladava osećaj usamljenosti. Glumiti i živeti nisu ista stvar.”

Predstava ima nemačke i engleske titlove i do sada je izvedena 108 puita u 11 evropskih zemalja i više od 30 gradova, a videlo je ukupno 20.000 ljudi.

24.11.2017 u 20 časova, Theater Narrenschloss, Stadioncenter 1.OG Olympiaplatz 2, 1020 Wien

Ulaznice: 15 eura  (idu za honorare glumcima) mogu se kupiti u pozorištu na dan izvođenja, a prethodno i u: Buchhandlung und Galerie MI, Burggasse 84, 1070 Wien, Coffeeshop Compani, Mariahilfer Str. 147, 1150 Wien, Cafe Talisman, Liebhartsgasse 49, 1160 Wien i Kotor Cafe Bar, Schubertring 4, 1010 Wien