20. okt 2017 u 19:30 - 21:00

Izvorinka Milošević i ansambl “Danica” na koncertu u Salzburgu

Na koncertu 20. oktobra 2017. u Salzburgu nastupaju Izvorinka Milošević i ansambl “Danica” koji izvode stare srpske pesme. Ulaz je besplatan.

Izvorinka Milošević i ansambl "Danica" na koncertu u Salzburgu

Glavna protagonistkinja koncerta je poznata interpretatorka narodne muzike, Izvorinka Milošević. Izvorinka će uz pratnju muzičkog ansambla “Danica”, između ostalih, izvesti i pesmu “Hajduk Veljko iz Krajine”. Pesma snimiljena 1980. godine opisuje ljubavnu priču srpskog ustanika i junaka Hajduk Veljka, poznatog po rečima “Glavu dajem, Krajinu ne dajem” i heroine Čučuk Stane. Izvorinka Milošević važi za neprikosnovenu interpretatorku izvornih-narodnih pesama i pesama na vlaškom jeziku. Snimila je više od 20 albuma, pevala je u grupi Mire Vasiljević „Đerdan“ a njena velika popularnost traje i do danas.

Celovečernji program „Airs Serbes – serbische Arien” posvećen je najlepšim srpskim arijama, poeziji i muzici, kao i njenim stvaraocima. Naziv potiče od istoimene edicije koju je 1958. u Parizu izdao Đorđe Marinković (Georges Marinkovitch).  Marković je bio kompozitor, instrumentalista, profesor citre i autor kultne pesme „Tamo daleko“, kome je posvećen poseban deo jednoipočasovnog programa. Marinković je rođen u kladovačkom selu Korbovo, a preminuo je u Francuskoj. Radio je za čuvenu izdavačku kuću RCA. Svojim interpretacijama na citri stekao je svetsku muzičku slavu dok je u Srbiji gotovo potpuno zaboravljen. Pesmu „Tamo daleko” komponovao je na Krfu 1916. godine, nakon povlačenja srpske vojske preko Albanije.

Koncert je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, kao i Pokrajinska i gradska vlada Salzburga.

Celovečernji program „AIRS SERBES – SRPSKE ARIJE“ biće izveden u Salzburgu 20. oktobra 2017. godine u 19.30 sati na adresi: ABZ – Haus der Möglichkeiten, Kirchenstraße 34, 5020 Salzburg, uz slobodan ulaz.

Informacije: +43 664 591 63 51 ili na zvaničnoj stranici ansambla “Danica”