10. nov 2018 u 00:00

KUD JEDINSTVO: Godišnji koncert najstarijeg srpskog društva u Austriji

Jedinstvo iz Beča, najstariji srpski klub u Austriji i ove godine će održati svoj tradicionalni “Godišnji koncert” , sa kojim svake godine obeležava godišnjicu kluba.

KUD JEDINSTVO: Godišnji koncert najstarijeg srpskog društva u Austriji

U subotu 10. novembra 2018. sa početkom u 19:00 časova u svečanoj sali u Längenfeldgasse 13-15, Jedinstvo će prikazati sve ono što članovi folklora vredno uče preko godine , a nastupiće i prijateljska društva iz Srbije, Rumunije  i Austrije.

Pored domaćina, koji će na  bini predstaviti  sve svoje ansamble, klub koji postoji skoro pet decenija pozvao je na godišnji koncert KUD Plavi delija iz Velikog Sen Petra i tamburaški orkestar Batini bećari iz Velikog Sen Mikluša u Rumuniji. Iz Srbije u goste dolaze  KUD “Paulj Matejić ” iz Melnice kod Petrovca na Mlavi. U programu će učestvovati i kulturno umetnička društva  “Bambi” i “Stevan Mokranjac”  iz Beča.

Pored tradicionalnih srpskih pesama i igara, vredn i roditelji  će za  ovu priliku pripremiti kolače i posluženje, a u nedelju će u prostorijama kluba Jedinstvo  za članove i za goste biti priređen svečani ručak.

Klub „Jedinstvo“ je osnovan 14. novembra 1970. godine kao udruženje jugoslovenskih radnika. On je od početka bio važno mesto okupljanja Jugoslovena, odnosno posle raspada Jugoslavije pretežno Srba koji su živeli ili još uvek žive u Beču, ostajući i dalje otvoren i za pripadnike drugih naroda. I dok su u početnoj fazi sportske aktivnosti bile u prvom planu, vremenom je i oblast kulture dobijala sve više na značaju.
Danas u klubu, pored sportskih sekcija, postoje folklorne grupe za mlađi, srednji i stariji uzrast, ali i za seniore, pozorišna grupa, hor i brojne aktivnosti. Članovi učestvuju na brojnim manifestacijama u Beču i Austriji, ali i u inostranstvu. U klupskim prostorijama se priređuju koncerti, izložbe, književne večeri i panel diskusije na različite teme. Više o „KUD Jedinstvo“

Čuvena „Pasuljijada“ u organizaciji KUD Jedinstvo, koja se svake jeseni organizuje u klupskim prostorijama, održava se više od 40 godina.