29. sep 2017 u 20:30 - 21:30

“Teslin vremeplov” u Beču

Jedinstvena 4D-projekcija pod nazivom “Teslin vremeplov” premijerno će biti prikazana na zgradi Tehničkog univerzitetu u Beču u petak, 29. septembra 2017. (20:30 časova), a repriza je dan kasnije u isto vreme.

"Teslin vremeplov" u Beču

“Teslin vremeplov” je ambiciozni projekat kojim je Telekom Srbija obeležila 160 godina od rođenja ovog velikana srpske nauke (10.7.1856., Smiljan– 7.1.1943, Njujork). Do sada je na već prezentovan u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Herceg Novom, Budvi i Banja Luci. 4D-projekcije multimedijalnog umetnika Dušana Jovovića oduševile su uživo i preko interneta već više od milion ljudi u Srbiji i Regionu.
„Teslin vremeplov“ će krajem septembra po prvi put biti prikazan u inostranstvu i to u austrijskoj prestonici. Kompanija m:tel Austria u čast velikog srpskog naučnika dve večeri za redom organizuje atraktivne i nesvakidašnje projekcije koje nam pružaju uvid u njegov život i stvaralaštvo.

 

Tesla i Austrija

Iako je veći deo svog života proveo u Sjedinjenim Američkim Državama, u Teslinoj biografiji važnu ulogu predstavlja i podatak da je jedan od najvećih umova u istoriji čovečanstva deo svog života proveo u Austriji.
Nakon završene osnovne škole u rodnom Smiljanu i gimnazije u Gospiću, Tesla je izrazio svoju veliku želju da ga otac upiše na studije tehnike. To se i dogodilo, tako da se mladi Nikola od 1875. do kraja 1878. godine školovao na Visokoj tehničkoj školi u Gracu, na kojoj je u prvoj godini studiranja primao stipendiju.

Prvo Teslino priznanje od bečkog Tehničkog univerziteta 1908. godine
Nikola Tesla je za svoj rad dobio mnoga priznanja najuglednijih naučnih institucija, a prvo među njima je bio počasni doktorat iz Beča. Po odluci Profesorskog kolegijuma Carske i kraljevske Visoke tehničke škole u Beču, car Franjo Josif je doneo rešenje da mu se dodeli ovo visoko priznanje.

Rektor Fortman Teslu 3. marta 1908. godine obaveštava da će mu diploma koja se izrađuje ubrzo biti dostavljena. Originalni telegram kojim se slavni naučnik 11. marta 1908. godine iz Njujorka zahvalio na visokom priznanju čuva se u arhivi današnjeg Tehničkog univerziteta u Beču.
Manje je poznata i činjenica da je Tehnički muzej u Beču 1952. godine otkrio bistu Nikoli Tesli, koju je izradio poznati vajar Ivan Meštrović.

Nagrade za „Vremeplov“
„Teslin vremeplov“ 2016. je nagrađen evropskim „PR Excellence Award”-om kao jedan od pet najboljih projekata u kategoriji „Nauka i obrazovanje“. Reč je o značajnoj nagradi koja se na svih pet kontinenata dodeljuje vrhunskim projektima najvećih svetskih kompanija u oblasti komunikacija. „Teslin vremeplov“ je i dobitnik prestižnog priznanja BalCannes 2017. koji dobijaju reklamnie agencije za najbolje projekte u celom regionu. Individualna priznanja su dobile Danijela Popović Jurić, generalna direktorka agencije Red Communications i Marija Bošković, direktorka Sektora za PR u Telekom Srbija.

Pođimo zajedno na magično putovanje kroz život našeg velikana!
Projekcije u kojima ćete uskoro moći da uživate govore o Teslinom detinjstvu, odrastanju, spoznavanju prirode i otkrivanju velike unutrašnje energije koju je posedovao. Kompanija m:tel Austria još jedno srdačno poziva sve zainteresovane putnike da 29. i 30. septembra dođu na Karlsplatz kako bi učestvovali u magičnom putovanju „Teslinim vremeplovom“ na zgradi TU. Početak je u 20.30 časova. Dobrodošli.