16. dec 2019 u 20:15 - 21:45

“Nebeska tema” film o Vladi Divljanu u Stadtkino

Nebeska tema” je dokumentarno-igrani  filma o Vladi Divljanu, u kome najznačajniji muzičari iz regiona izvode pesme u znak sećanja na preminulog kolegu.

"Nebeska tema” film o Vladi Divljanu u Stadtkino

U Gradskom kinu ( Stadtkino) u Beču biće prikazan film “Nebeska tema” o Vladi Divljanu, srpskom rok muzičaru i istaknutom predstavniku jugoslovenskog novog talasa, koji je preminuo 2015. godine u Beču.

Scenarista i reditelj filma je Mladen Matičević , a “Nebeska tema” je dokumentarno-igrani  filma o Vladi Divljanu, u kome  učestvuju najznačajniji muzičari  sa prostora bivše Jugoslavije, koji su specijalno za ovu priliku snimili, i u filmu izvode, nove verzije čuvenih pesama Vlade Divljana.

Krajem sedamdesetih godina bio je član džez-rok grupa Merlin i Zvuk Ulice, a od 1980. do 1984. godine bio je predvodnik vokalno-instrumentalnog sastava Idoli.

Bio je autor, muzičar i pevač, ali i slamatelj srca mladih djevojaka koje su hrlile na koncerte u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, i uzduž i popreko tadašnje države.

Od 1985. godine krenuo je sa samostalnom karijerom, u okviru koje je nastavio sa pop-rok formom uporedo se baveći filmskom muzikom.

Od avgusta 1991. do septembra 1997. godine živeo je u Australiji (Sidnej), nakon čega se vratio u Beograd. Nastavio je da stvara i svira, u Srbiji, Austriji, Hrvatskoj, sa Old Stars Bandom, Ljetnim kinom i brojnim muzičarima iz regiona.

Od juna 1999. godine živeo je i radio u Beču, gde je i preminuo 5. marta 2015. godine.

Film svojim oblikom i narativnom strukturom opisuje svog glavnog junaka Vladu Diljna u isto vree i kao realističnog i bajkovitog, urbanog, emotivnog i romantičnog.

Nebeska tema – promotivni video from Nebeska Tema on Vimeo.

 

Veliki broj atraktivnih protagonista koji se pojavljuju u filmu čini ga jedinstvenim projektom kakav još nije viđen na našim prostorima.

Saradnici na filmu su Darko Rundek, Momčilo Bajagić Bajaga, Svetozar Cvetković, Zdenko Kolar, Aleksandar Šandorov, Dušan Strajnić, Mladen Juričić Mak, Srđan Gojković Gile, Dušan Kojić Koja, Srđan Šaper, Goranka Matić, Dacilina Mijiniina, Momčiloomijani , Stevan Divljan i Pavle Divljan, Ivana Šoljan, Bojana Vunturišević, Ida Prester, Svetlana Đolović, Siniša Škarica, Slobodan Konjović, Ana Đurić Konstrakta, Ana Radonjić Zoe Kida, Dubravka Marković, članovi Minilinija, Big Cinema Big Band i Old Stars Band.

Film “Nebeska tema” sniman je u Beogradu, Zagrebu, Beču, Rovinju i Braču.

Premijera filma “Nebeska tema” u Beču

Mesto: Stadtkino/Künstlerhaus Wien
Adresa: Akademiestr. 13, 1010 Wien
 20:15 časova

Ulaznice ovde

 

Vlada Divljan: Srpski rock muzičar preminuo na bečkoj klinici AKH