25. okt 2019 u 18:00 - 21:00

Premijera filma „Težina lanaca 3“ u Beču

“Težina lanaca 3”, film Borisa Malagurskog, biće premijerno prikazan u Beču 25. oktobra 2019. u bioskopu Hollywood Megaplex Gasometer.

Premijera filma „Težina lanaca 3“ u Beču

U organizaciji SPKD Prosvjeta, filmsko ostvarenje srpsko-kanadskog producenta i režisera Borisa Malagurskog, “Težina lanaca 3”, biće premijerno prikazano 25. oktobra 2019. godišnji u bioskopu Hollywood Megaplex Gasometer, sa početkom u 18:00 časova.
Dok se prvi deo filma bavio analizom uzroka ratova u Jugoslaviji i raspadom te zemlje, a drugi deo “Težine lanaca” je bio fokusiran na ekonomiju i reforme posle 5. oktobra 2000. godine, u trećem delu su aktuelne teme zagađenja životne sredine, GMO hrane, štetnosti osiromašenog uranijuma, ekološkoj katastrofi i sistemskim problemima kao i načinima na koji države mogu suvereno da odlučuju o svojoj sudbini.

Svetska premijera  filma “Težina lanaca 3” održana je u Čikagu 28. septembra, a zatim je film prikazan u brojnim gradovima u Americi i Kanadi. Krajem oktobra započinje evropska turneja, počevši od Beča 25. oktobra i Minhena 26. oktobra, dok se srpska premijera očekuje na zimu.

Treći deo kontroverzne dokumentarne trilogije  objašnjava kako vojno-industrijski kompleksi, moćne korporacije i političke interesne grupacije ugrožavaju naše zdravlje i goli opstanak, fokusirajući se na primer Srbije i drugih država širom sveta poput Kube, Čilea, Italije i Bolivije.

Kroz analizu NATO bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom, genetički modifikovane hrane i zagađenja naše životne sredine, film razotkriva sistem u kojem živimo i predstavlja inspirativne priče sa ciljem da se pokrenemo i preduzmemo nešto.

Sagovornici: Filozof Noam Čomski, umetnik Nele Karajlić, novinar Jovan Memedović, ekonomista Nebojša Katić, dr Danica Grujičić, premijerka Islanda Katrin Jakobsdotir, klimatolog Vladimir Đurđević, profesor Miladin Ševarlić, ekonomista Džefri Saks, aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta i mnogi drugi.
Režija: Boris Malagurski
Scenario: Boris Malagurski

Na premijeri u Beču, autor Boris Malagurski susrešće se sa publikom i razgovarati.

Kada: 25. 10. 2019. sa početkom u 18:00 časova
Mesto održavanje: Hollywood Megaplex Gasometer, Guglgasse 43, 1110 Wien
Ulaznice se mogu kupiti direktno na blagajnama bioskopa ili onlajn.

O REŽISERU

Boris Malagurski (režiser, pisac, producent)
Rođen je u Subotici, krajem osamdesetih. Godine 2005. godine emigrirao je u Kanadu i odmah stekao profesionalno priznanje za svoj rad. Njegov film „Kanada projekat“ (2005) osvojio je nagradu za najbolji film na Prvom međunarodnom festivalu studentskog filma u Torontu, a prikazan je na nacionalnoj televiziji nekoliko puta. Film „Kosovo: Can You Imagine?“ (2009) prvi je politički dokumentarni film ovog autora. Prvi film „Težina lanaca“ na angažovan i kritički način ispituje stvarnu ulogu koju su SAD, NATO i EU odigrali u tragičnom raspadu Jugoslavije. Fim „Težina lanaca“ imao je i svoj drugi deo, a treći deo se uspešno prikazuje širom sveta.
Zapaženo ostvarenje Malagurskog je i prvi dokumentarni film o srpskoj prestonici, “Beograd sa Borisom Malagurskim” (2013).

Malagurski je bio urednik i voditelj emisije „Revolucije” na televiziji Happy, a emitovanje se nastavilo na “Slobodnoj televiziji”.