Premijera filma „ Težina lanaca 2 “

13.02.2015

Dugo očekivana premijera dokumentarnog filma „ Težina lanaca 2 “ u Beču, zakazana je 28. februara 2015. u bioskopu Hollywood Megaplex Gasometer.
U organizaciji SPKD Prosvjeta i „Centra za prirodne nauke“, filmsko ostvarenje srpsko-kanadskog producenta i režisera Borisa Malagurskog, “Težina lanaca 2”, biće premijerno prikazano 28. februara 2015. u bioskopu Hollywood Megaplex Gasometer, sa početkom u 20:00 časova. Samo dan ranije, 27. februara, bečkoj premijeri prethodi i prikazivanje filma u Lincu (Central Linz) sa početkom u 19:00 časova, koje je organizovano u saradnji sa srpskim klubom „ Vidovdan“.
Dok se prvi deo filma bavio analizom uzroka ratova u Jugoslaviji i raspadom te zemlje, nastavak je fokusiran na ekonomiju i reforme posle 5. oktobra 2000. godine.

Sadržaj filma je protkan nizom ekskluzivnih intervjua sa nekima od najvažnijih ličnosti ovih prostora, među kojima je i vojni analitičar Miroslav Lazanski, zatim Ivan Pernar , Slavko Kulić, Igor Magdić i drugi. U filmu govore i eminentne ličnosti svetske kinematografije i političke scene: Oliver Stoun, Karla del Ponte, Noam Čomski, Piter Mejer, Markus Papadopulos, Dajana Džons, i drugi.

„Kroz priče o rasprodatim i opljačkanim preduzećima, korumpiranim političarima, fiktivnim tribunalima, destruktivnim stranim investitorima i raznoraznim vojnim savezima, „ Težina lanaca 2 “ dekonstruiše moderne mitove o svemu što su obećali da će nam doneti bolji život“ – izjavio je producent i režiser filma, Boris Malagurski.
Na premijeri u Beču, 28. februara, posle prikazivanja filma publici će se predstaviti mladi, perspektivni Boris Malagurski. Karte su u prodaji.
Kada: 28. 02. 2015. sa početkom u 20:00 časova
Mesto održavanje: Hollywood Megaplex Gasometer, Guglgasse 43, 1110 Wien
Karte se mogu kupiti direktno na blagajnama bioskopa ili onlajn.

O REŽISERU

Boris Malagurski (režiser, pisac, producent)
Rođen je u Subotici, krajem osamdesetih. Godine 2005. godine emigrirao je u Kanadu i odmah stekao profesionalno priznanje za svoj rad. Njegov film „Kanada projekat“ (2005) osvojio je nagradu za najbolji film na Prvom međunarodnom festivalu studentskog filma u Torontu, a prikazan je na nacionalnoj televiziji nekoliko puta. Film „Kosovo: Can You Imagine?“ (2009) prvi je politički dokumentarni film ovog autora. Prvi film „Težina lanaca“ na angažovan i kritički način ispituje stvarnu ulogu koju su SAD, NATO i EU odigrali u tragičnom raspadu Jugoslavije.
Zapaženo ostvarenje Malagurskog je i prvi dokumentarni film o srpskoj prestonici, "Beograd sa Borisom Malagurskim" (2013).

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava