Polovina Bečlija ima strano poreklo

13.11.2014

Prema rezultatima najnovijeg “Monitora integracije i raznolikosti” grada Beča, čak 49 odsto Bečlija ima strano poreklo. Istraživanje međutim ukazuje i na značajne prepreke u integraciji i razlike u kvalitetu života među različitim grupama stanovnika Beča.

Pre četiri godine Beč je postao prvi grad u Evropi koji redovno vrši istraživanje o integracijama i raznolikosti. Ova Istraživanja služe gradskim vlastima kao analiza rezultata u oblasti integracije.

“Uz pomoć sveobuhvatnog monitoringa možemo da saznamo koji su to izazovi za politiku, upravu grada, kao i za celo društvo. Monitor nam pomaže da analiziramo integracione inicijative i projekte i da sagledamo njihove pozitivne i negativne strane”, izjavila je bečka ministarka za integracije, Sandra Frauenberger prilikom predstaljanja ovogodišnjeg istraživanja “Wiener Integrations- und Diversitätsmonitor” u četvrtak, 13. novembra 2014.

Kratak pregled rezultata

Najupečatljiviji podatak je visina procenta stanovništva sa stranim poreklom. Naime, 31 odsto stanovnika Beča je rođeno u nekoj drugoj državi, a čak 49 odsto Bečlija ima bar jednog roditelja koji je rođen u inostranstvu.

Od poslednjeg “Monitora”, koji je izdat 2012. godine, u Beč se doselilo 52.000 stranaca, od kojih su 30.000 iz Evropske Unije. Poređenja radi, Beč se u poslednjih 10 godina “uvećao” za 160.000 stanovnika.

Rezultati istraživanja izazivaju zabrinutost kada se dođe do stavke politike i ekonomije. Naime, "Monitor" pokazuje da u Beču živi 24 odsto stanovništva koji bi mogli da glasaju, a nemaju pravo glasa, što znači da nisu zvanično politički predstavljeni.

“Monitor” ukazuje i na uspeh migranata na polju obrazovanja, jer 50 odsto njih dolazi sa maturom iz svoje zemlje, a 40 odsto doseljenika nastavlja obrazovanje u Austriji.

Akademski uspeh i obrazovanje međutim ne moraju da znače i uspeh u karijeri i finansijama i upravo u ovom sektoru leži najveći problem integracije. 34 odsto Bečlija sa diplomom iz inostranstva rade poslove koji ne odgovaraju njihovim kvalifikacijama, a ovaj problem posebno pogađa žene.

Diskriminacija na tržištu rada je najvidljivija kada se uporede godišnji prihodi porodica sa različitim poreklom. Najmanju zaradu od 15.000 evra godišnje imaju bečka domaćinstva iz trećih zemalja, zatim slede domaćinstva iz novih država EU koja zarade 18.000 evra godišnje. “Domaće” Bečlije zarade 23.000 evra, a doseljenici iz 15 najrazvijenijih zemalja EU čak i 24.000 evra po domaćinstvu.

Poseban problem Bečlija sa stranim poreklom je stanovanje. “Monitor” ukazuje da doseljenici u Beč žive u upola manjem stanbenom prostoru od “domaćih”, dok za to plaćaju u proseku i do trećinu više.
Kompletan pregeld rezultata možete naći na zvaničnoj Internet stranici grada Beča

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava