Konkurs: Valcer Johana Štrausa „Na lepom plavom Dunavu“ u novom svetlu

04.07.2024

Međunarodni konkurs se odnosi na nove moderne vizije poznatog valcera "Na lepom plavom Dunavu", bilo da se radi o muzičkom spotu, animaciji ili umetničkom eksperimentu. Izbor je slobodan.

Foto: © Vienna Shorts

Za jedno od najpoznatijih muzičkih kompozicija na svetu, koje je ostavilo trajan pečat i u filmskoj istoriji, valcer Johana Štrausa „Na lepom plavom Dunavu“, traži se nova moderna filmska interpretacija. Otvoren je međunarodni konkurs „Dunav, tako plav – evergrin u novom svetlu“(DANUBE SO BLUE REFRAMING AN EVERGREEN).

Bečki festival kratkog filma „Vienna Shorts“ i novootvorena kompanija „Godina Johana Štrausa 2025“, traže moderne filmske interpretacije, oslobođene klišea, kako bi popularni evergrin bio prikazan u novom svetlu. Bilo da se radi o muzičkom spotu, animaciji ili umetničkom eksperimentu, bilo da je pristup poetičan, politički ili ličan, izbor je slobodan.

Najbolji radovi biće javno predstavljeni na gala događaju 28. maja 2025. godine i nagrađeni sa ukupno 12.000 evra. Takođe, radovi će biti prikazani tokom muzičkog Filmskog festivala na Trgu ispred gradske većnice u Beču. Prijave su već otvorene i traju do 5. januara 2025. godine.

„Sa ovim konkursom za kratki film spaja se tradicija i inovacija i pruža dodatna prilika da se Štrausovo delo predstavi u novom svetlu“, istakla je član gradskog veća za kulturu, Veronika Kaup-Hasler. „Naš cilj je da razbijamo klišee i prikažemo Štrausa u novom svetlu“, rekao je umetnički direktor „Godine Johana Štrausa 2025“, Roland Gajer. Do sada je vizuelna predstava ovog remek-dela često svedena na statične prikaze orkestra ili kič-slike. Sa ovom inicijativom publika će imati priliku da na potpuno novi način otkrije najpoznatiji valcer na svetu.

 

Beč slavi 200 godina Johana Štrausa

Od 1. januara do 31. decembra 2025. godine grad Beč će slaviti 200 godina od rođenja velikog kompozitora Johana Štrausa. Iz deset različitih žanrova, u zatvorenom i na otvorenom na mestima kao što su Musikverein, Konzerthaus, Theatre an der Vien, Volksoper i Staatsoper. Ali i na iznenađujućim mestima u sva 23 bečka okruga kao što su Centralno groblje, na Festivalu Dunavskih ostrva ili na nebu.

Proslava počinje 1. januara 2025. godine u 0.00 časova u bečkom Koncerthausu i završava se 31. decembra 2025. godine u 24 sata sa novogodišnjom gala proslavom „By(e) Štraus“ u bečkom pozorištu „Teatar an der Vin“.

Više informacija na  sajtu „Godina Johana Štrausa 2025“,

 

Više informacija o konkursu „Dunav, tako plav – evergrin u novom svetlu“pročitajte na zvaničnoj stranici konkursa VIENNA SHORTS.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Deset izuma iz Beča koji su osvojili svet

 

Time Travel Vienna: Nezaboravan doživljaj u Beču i putovanje kroz vreme

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava