21. sep 2019 - 22. sep 2019 u 09:00 - 18:00

Mistfest – Festival otpada u Beču

U Beču će se po 28. put održati Festival otpada (Mistfest), koji svake godine poseti više hiljada Bečlija.

Mistfest - Festival otpada u Beču

Bečko magistratsko odelenje za održavanja čistoće (MA48) već dugi niz godina uspešno organizuje Festival otpada (Mistfest) i verovali ili ne ovo je veoma posećena manifestacija u Beču.

Ove godine Festival otpada će se održati 21. i 22. septembra 2019. godine u garaži Hernals, na adresi Richthausenstraße 2,  u 17. bečkom okrugu.

Pored MA 48, svoje štandove na festivalu imaće i brojne organizacije, kao što su “Wiener K-Kreis”, “Arbeiter-Samariter-Bund”, “Berufsfeuerwehr Wien (MA68)”, Bečka Voda (MA 31), Bečka zaštita okoline (MA22) i mnogi drugi.

Posetioce od 9:00 do 18:00 časova očekuje interesantan program o aktivnostima MA48 i o oblastima reciklaže, uklanjanja otpada, kao i na koji način može svako bečko domaćinstvo da smanji količinu otpada.

Svi koji vole sportske aktivitnosti mogu se spustiti niz veliki tobogan “Flying Fox” dužne 60 metara. Atrakcija će biti i mogućnost skoka sa 9 metara visine na veliki jastuk veličine 100 kvadratnih metara.

Posebna atrakcija su izložena flota vozila  MA48, gde se kamioni za smeće i mašine za čišćenje mogu isprobati, što veoma raduje najmlađe posetioce.

Na “48er-bazaru” kao i na dečijem buvljaku mogu se pronaći povoljne polovne stvari, kao što su igračke i nameštaj.

Festival otpada u Beču ima i muzičku atrakciju, a to je bend bečkog gradskog preduzeća za zbrinjavane otpada MA 48 koji sačinjavaju sami zaposleni.

Na postavljenoj bini planiran je muzički i zabavni program za posetioce svih uzrasta. U “kvizu otpada” posetioci mogu da provere svoje znanje o otpadu i tom prilikom da osvoje brojne nagrade.

Ulaz na Mistfest je besplatan, a više o raznovrsnom programu i detaljnije informacije o manifestaciji možete pronaći na  zvaničnom sajtu grad Beča- Festival otpada.

 

Svako đubre ima svoju kantu

Pravilno zbrinjavanje i upravljanje otpadom u Beču je već godinama prioritetan zadatak gradske uprave. A kako bi se ovaj zadatak uspešno ispunio Gradu Beču je potrebna saradnja svih građana.

Grad Beč  je razradio opsežan paket mera informisanja i edukacije građana o svim aspektima zbrinjavanja otpada. Edukacija započinje već u vrtiću, školama, a sprovodi se i prilikom brojnih manifestacija, kao što je Festival otpada.

Za sprovođenje svih mera zadužena je Savetodavna služba za pitanja otpada, koja je osnovana 1990. godine, kada je otvorena i posebna telefonska linija „Misttelefon“.

Neki od najuspešnijih projekata između ostalih su  Festival otpada, godišnja akcija prolećnog  čišćenja grada, dečja predstava „Vragolan otpadan“ i digitalni eko kviz („Müllquiz“).

Beč se često ističe kao primer u Evropi kada je reč o odnosu prema otpadu. I zaista, prema smeću se u Beču postupa veoma ozbiljno, što  podrazumeva i veliki broj različitih pravila.

 

Javni bečki  otpadi Wiener Mistplätzen“  se nalaze u skoro svakom bečkom becirku i to su mesta gde se bacaju sve nepotrebne stvari. Radno vreme svih otpada u Beču je od ponedeljka do subote, od  07:00 do 18:00 časova. Na gradskim otpadima u Beču sve se razvrstava u posebne kontejnere, na kojima jasno piše gde se šta odlaže.

U Beču se već nekoliko godina iskorišćeni nameštaj, elektronski uređaji, odeća, knjige i posuđe pažljivo odlažu na posebno označenim mestima za reciklažu na gradskim otpadima (48er-Tandler-Box“),  a zatim svoje nove vlasnike pronalaze na gradskom buvljaku i prodavnici polovne robe „48er-Tandler“.

48er-Tandler: Najbolji i najmoderniji bečki buvljak