48er-Tandler: Najbolji i najmoderniji bečki buvljak

10.08.2019

Buvljak nadležnog bečkog Magistrata za zbrinjavanje otpada - MA48, u okrugu Margareten, zove se „Tandler“ i zapravo nije obična prodavnica polovnih stvari.

(c) 48ertandler.wien.gv.at

„48er-Tandler“ je buvlja pijaca bečkog gradskog preduzeća i ovih dana proslavlja svoj četvrti rođendan. Za vreme svog rada u prve četiri godine izrastao je u jedan od najboljih gradskih buvljaka, koji je do sad posetilo preko pola miliona ljudi, i gde je prodato više od 610.000 predmeta (oko 5,5 miliona kilograma polovnih predmeta).

Buvljak nadležnog bečkog Magistrata za zbrinjavanje i odlaganje otpada- MA48 se zove „Tandler“ i zapravo nije običan buvljak i prodavnica polovnih stvari.

U Beču se već nekoliko godina iskorišćeni nameštaj, elektronski uređaji, odeća, knjige i posuđe pažljivo odlažu na posebno označenim mestima za reciklažu na gradskim otpadima ( 48er-Tandler-Box“),  a zatim svoje nove vlasnike pronalaze na gradskom buvljaku i prodavnici polovne robe „48er-Tandler“. Mesečno se sakupi i do 100.000 kg  predmeta koji  više ne trebaju Bečlijama, a mogu se i dalje koristiti.

Deo predmeta donira Grad Beč, kao i biro za izgubljene stvari u slučajevima kada se vlasnik ne javi. Svi ovi predmeti se prodaju na buvljaku po pristupačnim cenama, a ostvareni prihodi se prosleđuju u humanitarne svrhe. Jedan  deo predmeta se donira i raznim ustanovama u Beču.

Uz već standardne predmete koji se mogu naći na buvljim pijacama,  kao što su odeće, posuđe i knjige, bečki buvljak je od 7. avgusta 2019. godine proširio svoju ponudu i na elektronske uređaje. Njih je uglavnom donirao Grad Beč, a pre same donacije proverena je njihova ispravnost. Na buvljaku se tako od skoro mogu kupiti i laptopovi, kompjuteri, tastature i printeri, a na sve uređaje se daje i jednogodišnja garancija.

Laptopi se mogu nabaviti već od 180 eura, a kompletan kompjuter sa mišem, monitorom i tastaturom je dostupan za samo 130 eura. Samo monitor, na primer, košta 25 evra.

Osim prodaje predmeta na buvljaku, bečki Magistrat MA48 se bavi i edukacijom građana. U takozvanom Tandler Loungeu, Bečlije se informišu i uče o ispravnom odvajanju otpada, zaštiti životne okoline i ponovnom iskorišćavanju stvari i predmeta. Takođe se organizuju i radionice i predavanja za Bečlije svih generacija, kako bi baš svi bili uključeni u očuvanje životne sredine.

 

Atraktivna prodavnica i scenografija  za snimanje filmova

„48er-Tandler“ je otvoren na inicijativu bečkog Magistratskog odeljenja 48 (MA 48) i pored prodaje polovnih stvari, svoj atraktivni ambijent daje na raspolaganje i TV kućama i glumcima za snimanje emisija i filmova, ili čitalačkim klubovima za održavanje sastanaka i kniževnih manifestacija.

Od osnivanja do sad je prodano oko 5.000 igračaka i 104.000 gramofonskih ploča, CD-ova i DVD-ova, a za „48er-Tandler“, a  mnogi smatraju da je ovo najmoderniji second hand shop u Beču.

48er-Tandler se nalazi u 5. bečkom becirku, na adresi Siebenbrunnenfeldgasse 3, a radno vreme je od srede do subote, od 10:00 do 18:00 časova.

Hiljade Bečlija svake godine dolazi na takozvani “Festival otpada” (Mistfest), koji se ove godine održava 21. i 22 septembra 2019. godine (MA 48 Garage Hernals, 1170 Wien) , tako da će buvljak „48er-Tandler“, dva dana biti zatvoren zbog učešća na Festivalu otpada.

Bečki 48er Tandler je verovatno jedina prodavnica polovne robe na svetu koja ima i sopstveni bend. Zaposleni u MA48 osnovali su u leto 2014. godine  „48er Tandler Band“ i stalno snimaju pesme koje sami komponuju, snimaju, a često nastupaju i pred publikom u Beču. Poznati austrijski pevači često im pomažu i priključuju im se u njihovim muzičkim projektima.

Inače, najstariji i najposećeniji bečki buvljak se nalazi na pijaci Našmarkt (Naschmarkt), koji radi samo subotom i privlači veliki broj domaćih i stranih posetilaca.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Beč je drugačiji: Ovce kao „prirodne kosilice“ za zdraviju okolinu

Beč: Rashlađivanje i daljinsko hlađenje na ekološko prihvatljiv način

Čistoća u Beču: Sve Bečlije učestvuju u akciji prolećnog čišćenja

Čuvari javne čistoće u Beču: Za bačeni pikavac 50€!

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava