Festival otpada u Beču: Atraktivan program za sve uzraste i edukacija o otpadu

06.09.2019

U Beču će se po 28. put održati Festival otpada (Mistfest), koji svake godine poseti više hiljada Bečlija.

" Mistfest" (c) Christian_Houdek

Bečko magistratsko odelenje za održavanja čistoće (MA48) već dugi niz godina uspešno organizuje Festival otpada (Mistfest) i verovali ili ne ovo je veoma posećena manifestacija u Beču.

Ove godine Festival otpada će se održati 21. i 22. septembra 2019. godine u garaži Hernals, na adresi Richthausenstraße 2,  u 17. bečkom okrugu.

Pored MA 48, svoje štandove na festivalu imaće i brojne organizacije, kao što su “Wiener K-Kreis”, “Arbeiter-Samariter-Bund”, “Berufsfeuerwehr Wien (MA68)”, Bečka Voda (MA 31), Bečka zaštita okoline (MA22) i mnogi drugi.

Posetioce očekuje interesantan program o aktivnostima MA48 i o oblastima reciklaže, uklanjanja otpada, kao i na koji način može svako bečko domaćinstvo da smanji količinu otpada.

Svi koji vole sportske aktivitnosti mogu se spustiti niz veliki tobogan “Flying Fox” dužne 60 metara. Atrakcija će biti i mogućnost skoka sa 9 metara visine na veliki jastuk veličine 100 kvadratnih metara.

Posebna atrakcija su izložena flota vozila  MA48, gde se kamioni za smeće i mašine za čišćenje mogu isprobati, što veoma raduje najmlađe posetioce.

Na “48er-bazaru” kao i na dečijem buvljaku mogu se pronaći povoljne polovne stvari, kao što su igračke i nameštaj.

Festival otpada u Beču ima i muzičku atrakciju, a to je bend bečkog gradskog preduzeća za zbrinjavane otpada MA 48 koji sačinjavaju sami zaposleni.

Na postavljenoj bini planiran je muzički i zabavni program za posetioce svih uzrasta. U “kvizu otpada” posetioci mogu da provere svoje znanje o otpadu i tom prilikom da osvoje brojne nagrade.

Ulaz na Mistfest je besplatan, a više o raznovrsnom programu i detaljnije informacije o manifestaciji možete pronaći na  zvaničnom sajtu grad Beča- Festival otpada.

 

Svako đubre ima svoju kantu

Pravilno zbrinjavanje i upravljanje otpadom u Beču je već godinama prioritetan zadatak gradske uprave. A kako bi se ovaj zadatak uspešno ispunio Gradu Beču je potrebna saradnja svih građana.

Grad Beč  je razradio opsežan paket mera informisanja i edukacije građana o svim aspektima zbrinjavanja otpada. Edukacija započinje već u vrtiću, školama, a sprovodi se i prilikom brojnih manifestacija, kao što je Festival otpada.

Za sprovođenje svih mera zadužena je Savetodavna služba za pitanja otpada, koja je osnovana 1990. godine, kada je otvorena i posebna telefonska linija „Misttelefon“.

Neki od najuspešnijih projekata između ostalih su  Festival otpada, godišnja akcija prolećnog  čišćenja grada, dečja predstava „Vragolan otpadan“ i digitalni eko kviz („Müllquiz“).

Beč se često ističe kao primer u Evropi kada je reč o odnosu prema otpadu. I zaista, prema smeću se u Beču postupa veoma ozbiljno, što  podrazumeva i veliki broj različitih pravila.

Crne, obične kante namenjene su za sav otpad koji se neće reciklirati. Najstrože je zabranjeno i kažnjivo u ove kante stavljati  otpad kao što su hemikalije ili građevinski šut. One se moraju odneti  na deponiju i prijaviti šta se baca.
U svakom domaćinstvu u Beču ima mnogo toga što spada u poseban otpad. Baterije se recimo bacaju samo u posebne kutije koje se nalaze u samoposlugama.

Posebne kante za papir i karton su obavezne u svakoj stambenoj zgradi i Bečlije ažurno odvajaju papir od ostalog otpada.

Metalne doze i staklo se bacaju u posebne kante za smeće koje se nalaze na ulicama, kao i kante za bio-otpad u koje Bečlije bacaju ogriske od jabuka, kore od krompira i sličan otpad. Od njega nastaje kompost, a kasnije đubrivo koje se koristi za cveće i drveće u parku.

Za staru garderobu postoje posebni kontejneri gde se odvojena odeća i obuća šalje u humanitarne svrhe tj. siromašnim i ugroženim osobama.

Javni bečki  otpadi Wiener Mistplätzen“  se nalaze u skoro svakom bečkom becirku i to su mesta gde se bacaju sve nepotrebne stvari. Radno vreme svih otpada u Beču je od ponedeljka do subote, od  07:00 do 18:00 časova. Na gradskim otpadima u Beču sve se razvrstava u posebne kontejnere, na kojima jasno piše gde se šta odlaže.

U Beču se već nekoliko godina iskorišćeni nameštaj, elektronski uređaji, odeća, knjige i posuđe pažljivo odlažu na posebno označenim mestima za reciklažu na gradskim otpadima (48er-Tandler-Box“),  a zatim svoje nove vlasnike pronalaze na gradskom buvljaku i prodavnici polovne robe „48er-Tandler“.

Posebno posle Božića i Nove godine jelke se bacaju na namenskim otpadima za jelke koje se prerađuju i koriste u elektranama za biomasu u kojima se pravi ekološka forma energije.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Novi zakon: Koji to proizvodi od plastike će uskoro biti zabranjeni?

Beč je drugačiji: Ovce kao „prirodne kosilice“ za zdraviju okolinu

Čuvari javne čistoće u Beču: Za bačeni pikavac 50€!

Otpad u Beču: Pravilan način otklanjanja iskorišćenog jestivog ulja

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava