02. feb 2020 u 17:00 - 19:00

Svetom Savi u čast: Svetosavska akademija u Beču

Sveti Sava je prvi arhiepiskop autokefalne Srpske arhiepiskopije, diplomata, zakonodavac i književnik i jedna od najznačajnijih ličnosti srpske istorije.

Svetom Savi u čast:  Svetosavska akademija u Beču

Kruna proslava u čast Svetom Savi biće svečana Svetosavska Akademija koja će se održati u nedelju 2. februara 2020. godine od 17:00 do 18:30 časova, u sali Donau- VHS, na adresi Bernoullistraße 1, u 22. bečkom becirku.
Na ovoj priredbi, svake godine tradicionalno učesvuju izvođači i glumci iz Srbije.  Gost Akademije je poznata srpska umetnica Svetlana Bojković, a posetioce kao i svake godine očekuje bogat  duhovni i kulturni program. Na sceni će najviše biti dece i roditelja kako i dolikuje ovom prazniku.

Ulaznice se mogu kupiti u svim hramovima u Beču.

Organizatori Crkvena opština Sveti Sava i SPKD Prosvjeta Austrija.

 

Svetom Savi u čast

Svetosavskim akademijama u maticama i dijaspori, srpska crkva i srpski narod neguju sećanje i odaju počast Svetome Savi.

Po mnogobrojnim predanjima koja su vezane za njegovo ime, Sveti Sava je jedna od najomiljenijih ličnosti u srpskom narodu. Rođen oko 1175. godine kao Rastko Nemanjić, treći i najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i Ane. Okrenutost ka duhovnom životu odvela ga je na Svetu Goru.

Osim što je podizao manastire i crkve, smatra se i prvim srpskim srednjovekovnim piscem, “sa kojim srpska književnost uistinu počinje”, a skoro 30 godina uspešno je učestvovao u vođenju srpske unutrašnje i spoljne politike.

Sveti Sava je i prvi arhiepiskop autokefalne Srpske arhiepiskopije i smatra se jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije, a Srpska pravoslavna crkva ga slavi kao sveca. Savindan je i školska slava širom Srbije.

Prvi pisani trag o školskoj proslavi Svetog Save, koji datira iz 1734. godine nalazi se u Austrijskoj narodnoj biblioteci u Beču. To je udžbenik za 3. i 4. razred srpsko latinske škole u Sremskim Karlovcima.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Svečanosti u Beču povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne Crkve

Proslava Svetog Save  u Beču u znaku dece i mladih, muzike i duhovnosti