Proslava Svetog Save  u Beču u znaku dece i mladih, muzike i duhovnosti

31.01.2018

U želji da se dostojno obeleži Savindan, Crkvena opština Sv. Sava i SPKD Prosvjeta Austrija po prvi put su u Beču organizovali  Svetosavsku nedelju koja je trajala od 22. do 28. januara. Savindan je proslavljen  književnim i muzičkim  večerima, izložbama, pozorišnom predstavom i diskusijama koje su bile organizovane u bečkim hramovima Srpske pravoslavne crkve. Kruna proslave bila je svečana Svetosavska Akademija koja je održana 28. januara u  svečanoj sali VHS Lizing.

Dan srpske crkvenosti, praznik dece, srpske prosvete, škole, pismenosti, kulture i države u Beču je obeležen sa velikim brojem manifestacija u hramovima, udruženjima i naravno u domovima porodica koje slave ovaj sveti dan. Na otvaranju Svetosavske nedelje starešina hrama Svetog Save protojerej-stavrofor Nenad Mihajlović istakao je da ovim programom  otpočinje novi ciklus predstvaljanja srpske duhovne i kulturne stvarnosti.

On je naglasio da ovakav program afirmiše naše mlade stvaraoce, pesnike, muzičke talente. Program im, kako ističe, pruža šansu da pokažu i predstave srpski narod, našu zemlju i kulturu, kao i Svetog Savu koji je identitet srpskog naroda.

 

Svetosavska akademija

Kao i prethodnih godine,  Svetosavska akademija u Beču  je programski sa uspehom ispunila zadatak. Na sceni je najviše bilo dece i roditelja kako i dolikuje ovom prazniku. Na samom početku programa Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko – švajcarski, administrator frankfurtski i sve Nemačke G. G. Andrej prerezao je slavski kolač, nakon čega je program tekao predviđenim redom.

Recitacijama i igorkazima najmlađi učesnici programa su posetiocima ilustrovali lepotu i čistotu detinjstva, podsećajući na Svetog Savu kada je bio dete.

Na ovoj priredbi, svake godine tradicionalno učesvuju izvođači i glumci iz naše Srbije. Ove godine nastupali su Vesna Stanković i Tihomir Stanić. Izvorne pesme izveo je Nemanja Guzijan,  a predstavnici “Škole pevničkog pojanja” iz Beča su takođe izveli dve numere. Nastupio je i mešoviti eparhijski hor “Kornelije Stanković”. Deca škole srpskog jezika SPKD “Prosvjeta”, dečiji hor “Prosvjete” kao i dečiji hor “Rastko” Crkvene Opštine Sveti Sava iz Beča, su se takođe našli među izvođačima. Na kraju programa svi učesnici programa okupljeni na bini, zajedno sa ostalim posetiocima otpevali su svetosavsku himnu “Uskliknimo s ljubavlju”. Posle “Svetosavske akademije” Crkvena Opština je priredila večeru za mnogobrojne zvanice.

 

U subotu 27. januara, na dan Svetoga Save, Svečanom Arhijerejskom Liturgijom koju je služio Episkop bregalnički Marko, bečki saborni hram Svetog Save je proslavio svoju slavu. 

U 17 časova otpočela je tradicionalno dečija recitatorska priredba na kojoj su deci podeljeni prigodni poklon paketići. Radost dece se prenela posle toga i u parohijsku salu, gde ih je takođe čekalo bogato posluženje. Na slavsku trpezu pozvani su oni koji se nesebično trude preko cele godine da služe svom hramu.

U Hramu Vaskrsenja Hristovog u 2. bečkom becirku nakon večernje službe koju je održao otac Drago Vujić i slavskog obreda, učenici veronauke iz Beča održali su poetski recital o Svetom Savi. Na kraju su podeljeni svetosavski paketići i, a u sali za okupljanje organizovana je i večera za najmlađe. Đaci u Beču na časovima veronauke u zavisnosti od razreda uče da se prekrste, molitvu “Oče naš”, “Stari zavet”, “Novi zavet” i a čitaju se i biblijske priče.

Po utvrđenom planu za “Svetosavsku Nedelju”, subota je bila predviđena i za monodramu “Milunka Savić” koju je u punom hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u drugom bicirku izvela naša poznata dramska umetnica, redovni član dramskog pozorišta iz Beograda Vesna Stanković. U potresnom svedočenju o heroini velikog rata ova pozorišna umetnica oduševila je sve prisutne.

 

 

Klubovi u Beču u čast Svetom Savi

“Svetosavska akademija” održana je u prostorijama KUD-a “Stevan Mokranjac” na kojoj su učešće imali članovi društva uzrasta od 6 do 12 godina. Sedamdesetoro dece recitovalo je pesme o Svetom Savi, a svako dete je dobilo i paketić od Svetog Save, čiji je kostim nosio Aleksandar Novakovic, igrač prvog ansambla.

Recitacije za decu je spremila članica uprave Zorica Mladenovic koja je u KUDu zaduzena za dramsku i literalnu sekciju. Uprava je za svako dete spremila paketiće.

Srpsko kulturno sportsko društvo “Bambi” iz Beča, u svojim prostorijama, proslavio je klubsku slavu Svetog Savu uz prisustvo članova, roditelja i prijatelja. 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava