„Halloween“ ili “Noć veštica”

24.10.2016

Bečlije vole „Halloween“ i jedva čekaju 31. oktobar.

Noć veštica ( engl. Halloveen ) je svetkovina koja se obeležava 31 oktobra , noći uoči Svih svetih, a svoje poreklo ima u keltskoj mitologiji i paganskim običajima u vezi sa njom.
Najčešće aktivnosti koje obeležavaju ovaj praznik su : kostimirane zabave , pravljenje lampe od tikve, gledanje horor filmova, čitanje strašnih priča.
Noć veštica predstavlja festival kome se najviše raduju deca, organizuju se maskenbali, nošenje i sakupljanje slatkiša od vrata do vrata, gradovi organizuju festivale žetve sa sveprisutnim bundevama, zbijaju se šale a najvažnije – deca se raduju i odlično provedu!
Deca traže slatkiše od komšija i uzvikuju ” trick or treat ” (smicalica ili poslastica, u slobodnom prevodu – “dajte nam slatkiše ili ćemo biti primorani da uradimo nešto nevaljalo “)

Bečlije vole „Halloween“
Svake godine, sve više Bečlija slavi Halloween, a sprovedena istraživanja, pokazuju da se u Beču potroši oko neverovatnih 11 miliona evra za kostime, horor artikle, bundeve i ostala obeležja koja prate ovaj praznik. Bečlija u čast „Halloweena“ ukrašavaju svoje domove. Mnogi od njih će sa porodicom ili prijateljima aktivno proslaviti Ovaj praznik. Takođe fanovi „Halloweena“ smatraju da je ovo važnija proslava od Faschingsdienstag- a, koji se sledeće godine obeležava 28. februara 2017.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava