Michael Häupl – 20 godina gradonačelnik Beča

06.11.2014

Ove godine 7. novembar je poseban dan za Michaela Häupla. On je na ovaj dan 1994. godine prvi put postao gradonačelnik i već punih 20 godina se nalazi na čelu austrijske prestonice, što je najduži mandat jednog gradonačelnika od osnivanja republike Austrije.

U vreme kada je Michael Häupl prvi put postao gradonačelnik Beča (07.11.1994.), sve je bilo drugačije: Austrija nije bila članica EU, plaćalo se šilingom, a mobilni telefoni i Internet su bili rezervisani samo za one najbogatije. Za vreme njegovog upravljanja gradom, Beč je postao jedan od gradova sa najvišim kvalitetom života na svetu i svetska metropola koja konstantno doživljava ekonomski i kulturni procvat.

Život Michaela Häupla

Michael Häupl je rođen u opštini Altlenbach, u Donjoj Austrij, 14. septembra 1949. godine. Posle završene osnovne škole u Seitenstettenu i gimnazije u Kremsu, Häupl dolazi u Beč i upisuje fakultet biologije i zoologije. Ljubav prema prirodi Häupl je ispoljavao radeći u Prirodno-istorijskom muzeju (Natur-historisches Museum), a njegova prva funkcija u bečkoj vlasti bila je "ministar za životnu sredinu."

Već tokom studija, postao je član Socijalističkih studenata (VSSTÖ), čiji je predsednik bio od 1975. do 1977. godine. Veliki uticaj na Michaela Häupla imao je tadašnji, veoma popularni, gradonačelnik Beča, Helmut Zilk. Häupl je na njegov nagovor ušao u gradsku vlast, da bi 1993. godine postao predsednik bečkog ogranka Socijal demokratske partije, SPÖ-a.

Häupl kao gradonačelnik i političar

Iako je SPÖ, tradicionalno, najjača partija u Beču, Häupl je često upravljao gradom u koaliciji. Od 1996. do 2001. bila je to partija ÖVP, a trenutna koalicija je sa Partijom zelenih. Veoma uticajan u svojoj stranci, Häupl ima kredibilitet i kod političara drugih partija.

Bečki gradonačelnik uživa i veliki ugled na međunarodnoj sceni i predsednik je i Saveta evropskih opština i regiona.
Uprkos velikoj političkoj moći u Austriji, Häupl nikada nije imao pretenzije na državnu funkciju, jer smatra da je pozicija gradonačelnika Beča “najbolja stvar na svetu”.
Da li će Michael Häupl produžiti svoj višedecenijski gradonačelnički staž, saznaćemo na sledećimbečkim izborima, koji se održavaju 2015. godine.

Privatno: Michael Häupl je oženjen, ima dvoje dece, kćerku i sina, i strastveni je navijač fudbalskog kluba Austria Wien.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava