Hram Svetog Save u Beogradu: Završen mozaik jedinstven u svetu

19.09.2020

Hram Svetog Save ukrašen je mozaikom na kome dominira impozantna figura Isusa Xrista visine 14 metara, gde je samo samo lice dužine preko dva metra.

U Hramu Svetog Save u Beogradu završeni su radovi na mozaiku koji se prostire na površini oko 15.000 kvadratnih metara, po čemu je Hram jedinstven u pravoslavnom svetu, a možda i u svim sakralnim objektima.

Hram Svetog Save biće prvi hram potpuno ukrašen mozaicima. Radilo ih je oko 280 ruskih umetnika u ateljeu u Moskvi, a u Hramu ih je postavljalo 40 mozaičara.

Urađen je u tehnici koja se primenjuje u Rusiji poslednjih 15 godina, a  smatra se da je ta tehnika bolja od najpoznatijeg venecijanskog mozaika.

Za ovu vrstu tehnike Rusi tvrde da je bolja zato što se pravi od prirodnih boja i stakla i pečenjem tog stakla na visokim temperaturama dobija se idealna određena boja koja je potrebna za sam mozaik i buduću ikonu.

Potpuni doživljaj veličanstvenosti mozaika u Hramu Svetog Save pružiće adekvatna rasveta koja se trenutno ugrađuje.

U završnoj fazi radova su i tri ikonostasa i  oltar  u kojem je ikona Isusa Hrista sa rasponom ruku većim od 17 metara, što takođe Hram čini posebnim.

U Hramu se nalaze još tri oltara, od kojih je glavni posvećen Svetom Savi, a desno od ulaza nalazi se oltar posvećen Ermilu i Stratoniku, prvim hrišćanskim mučenicima na teritoriji Beograda, dok je treći oltar posvećen Despotu Stefanu Lazareviću koji je Beograd učino prestonicom.

Za Hram Svetog Save, Rusi kažu da ne postoji takav posle hrama Svete Sofije. Ispod Hrama je Kripta posvećena Svetom Lazaru.

 

Velelepna crkva već ima podno grejanje, a poseduje i savremeni sistem ventilacije koji se kroz estetski izvajane venčiće na zidu izbaciuje topao vazduh, pa unutra nikada nije hladno.

Kripta gde će se sahranjivati patrijarsi se prostire na oko 250 kvadrata.
U nju će se, ako Sinod SPC odobri, premestiti i mošti nekih od prethodnih patrijarha.

Ove jeseni, konačno, posle 85 godina od početka radova i 179 godina otkako je dubrovački Srbin Matija Ban prvi javno izneo ideju da se na Vračaru izgradi svetosavski hram, Hram Svetog Save će biti završen. Deo tog posla je i uređenje parka ispred Hrama Svetog Save koji će imati mnogo više zelenila, skoro stotinu novih stabala, parternu fontanu i nove granitne ploče.

Završetak svih radova očekuje se u oktobru, kada će Hram Svetog Save biti otvoren u okviru velikog jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava