Otvara se Betovenov muzej u Beču

24.11.2017

Bečki gradski muzej (Wien Museum) poziva na besplatni OPEN HOUSE u Beethoven Museum

c Wien Museum

Život slavnog kompozitora Ludviga van Betovena je neraskidivo povezan s glavnim gradom Austrije. 1787. je došao prvi put u Beč kako bi studirao kod Mocarta, dok je od 1792. bio stalno u gradu. Bečki gradski muzej već godinama vodi tri njegove kuće kao svoje filijale. Do sada, međutim, nije postojao jedan muzej u kojem bi se sveobuhvatno prikazivalo njegovo delovanje u gradu. Za ovaj vikend će to biti “ispravljeno”. U Probusgasse 6 u 19. becirku otvara se muzej u kojem će biti predstavljen ceo život i rad slavnog kompozitora.

Ovo mesto ima neposredno veze s Betovenovom sudbinom, jer je tu pokušavao da se izleči od gubitka sluha koji je napredovao. Heiligenstadt je u ranom 19. veku bio vinogradarsko selo, koje je uspon doživelo zahvaljujući kupalištu koje se nalazilo na mestu današnjeg Heiligenstädter Parka. Tu je bio izvor vode bogate mineralima koja je privlačila brojne banjske goste, među kojima su se nalazile i prominente ličnosti iz bečkog kulturnog života.

Kuća u Probusgasse 6 je po legendi povezana sa jednim  potresnim Betovenovim svedočanstvom. On je u njoj prema legendi 1802. sastavio “Heiligenstädter Testament“ koji je bio upućen njegovom bratu, ali pismo nikada nije poslao. U njemu je pisao o svom očaju zbog gubljenja sluha. U toj kući se istovremeno radio na nekoliko svojih najvažnijih dela, među kojima su takozvana “„Sturm“-sonata, op. 31 Nr. 2, „Prometej“-Varijacije, op. 35, kao i preve skice za buduću 3. simfoniju poznatu kao „Eroica“.

Betovenov muzej život i delo slavnog kompozitora osvetljava sa stanovištva najnovijih naučnih dostignuća. Radi se o novoj bečkoj atrakciji koja se obraća širokoj publici. Svako koga zanima kulturna istorija Beča i Betovenovo stvaralaštvo ovde može naći dragocene izvore. Pored Bečlija muzej će privući i brojne goste iz inostranstva, posebno zbog svoje blizine za turiste privlačnim “Heurigen” lokalima u 19. becirku. Bašta iza kuće će predstavljati oazu mira. Novi “Beethoven Museum” je od 25. novembra 2017. otvoren za posetioce.

Program otvaranja:

U subotu i u nedelju, 25. i 26. novembra se u 10, 12, 14 i 16 časova organizuju vođene ture po muzeju. U subotu se sa početkom u 11, 13, 15 i 17 časova održavaju koncerti učenika slavne muzičke škole Lincoln Parc Music School iz Čikaga, dok u nedelju u isto vreme počinju koncerti stipendista Betovenove fondacije iz Beča.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava